Bernie Sanders şi-a anunţat candidatura la funcția de preşedinte al Statelor Unite ale Americii

Senatorul din Vermont, Bernie Sanders a anunţat ieri în mod oficial că va candida din nou la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Statele Unite în anul 2020. În mod oficial Sanders este un candidat independent, dar își coordonează mişcările politice cu Partidul Democrat. În anul 2016, acesta a concurat cu Hillary Clinton pentru a fi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Mai mulţi analişti consideră că Sanders ar fi avut şanse mai mari împotriva lui Donald Trump decât doamna Clinton. Politicianul de 77 de ani se autocaracterizează ca un socialist democrat, ceea ce în America este fără precedent. Potrivit opiniei politologului american de origine maghiară Charles Gati, termenul de socialist în SUA până nu de mult a fost sininim cu cel de trădător. Deşi are viziuni radicale, argumentele lui Sanders sunt logice, clare şi convingătoare. În scrisoarea adresată susţinătorilor săi, Bernie Sanders şi-a motivat gestul de a candida pentru Casa Albă prin afirmația „revoluţia politică trebuie terminată”.

Senatorul de Vermont este cel mai cunoscut politician din tabăra Partidului Democrat despre care se bănuieşte că ar putea să-și anunţe candidatura. Ca notorietate este depăşit doar de fostul vicepreşedinte Joe Biden, dar despre acesta presa americană spune că nu şi-a manifestat intenţia de a candida. Potrivit sondajelor de opinie, el are cel mai mare popularitate în rândul politicienilor de stânga. Programul său politic acum trei ani încă părea prea radical şi undeva la periferia politicii, însă azi cele mai multe teze ale sale au fost preluate de Partidul Dermocrat. Trebuie menţionat însă că „radicalizarea” Partidului Democrtat este şi o consecinţă a radicalizării discursului politic al lui Donald Trump, astfel că, în mod paradoxal, preşedintele american l-a sprijinit tocmai pe cel mai periculos rival al său. Bernie Sanders a anunţat că în cazul în care va fi ales va introduce asigurarea de sănătate garantată pentru toţi cetăţenii, salariul minim de 15 dolari pe oră şi învăţământ superior gratuit. Cu acest program a cucerit milioane de tineri încă din anul 2016. Principalele direcţii ale politicii lui Sanders nu s-au schimbat. Acesta își dorește atenuarea diferenţelor dintre diferite categorii sociale, totodată vrea să schimbe sistemul de finanţare al campaniei electorale pe care acum îl califică drept unul corupt. Consilierul său politic, Jeff Weaver a declarat pentru Politico că Sanders va propune o „politică externă progresivă”. Tema centrală a campaniei noastre electorale va fi să reformăm ţara şi să creăm un guvern care va realiza a societate bazată pe dreptate socială, economică şi rasială – spunea Weaver.

Sanders îl consideră „rasist” pe actualul președinte Donald Trump . A afirmat despre acesta că este „sexist, xenofob, cineva care conducându-ne în direcţia despotismului subminează democraţia americană”. Politicianul socialist vrea să adune un milion de semnături pentru candidatura sa pentru a putea lupta cu producătorii de medicamente şi cu firmele de asigurări. Acţiunea de strângere de semnături va indica şi nivelul sprijinului popular de care se bucură Bernie Sanders.

În luna decembrie a anului trecut, Bernie Sanders împreună cu fostul ministru de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis a lansat o mişcare internaţională împotriva a ce numea el radicalismul de dreapta. „S-a creat o reţea globală transnaţională de dreapta. Diferite partide şi grupări ale acesteia se străduiesc să desfiinţeze drepturile omului, să reducă opoziţia la tăcere şi să îmbrăţişeze intoleranţa”- scriu cei doi în documentul de fondare al mişcării. În acelaşi timp însă, candidatul este la fel de critic şi cu Rusia şi guvernele care cooperează cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Sanders a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că Trump, prim-ministrul izraelian Beniamin Netaniahu şi premierul maghiar Orbán Viktor care cooperează cu Putin sunt conducători demagogi, care îşi bazează puterea pe fricile, prejudecăţile, şi frustrările oamenilor. Dintre cei amintiţi Sanders îl consideră cel mai nociv pe Trump, spunând că acesta reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alţi politicieni, dar că fenomenul nu a început cu actualul preşedinte american. A afirmat despre Trump că acesta este un adversar al instituţiilor democratice şi în mod regulat favorizează în cadrul politicii guvernamentale propriile interese şi ale prietenilor săi. Sanders crede că în „cleptocraţie” pe locurile fruntaşe sunt Rusia, China, Arabia Saudită şi Ungaria. Ca lumea să poate să elimine gravele nedreptăţi şi inechităţi sociale create de aceşti lideri autoritari, este nevoie de o mişcare progresistă internaţională, crede Bernie Sanders.

Candidatul democrat a făcut referire la România doar o singură dată, atunci când într-o postare pe Twitter a afirmat că internetul în România este mult mai rapid decât în Statele Unite, acest lucru fiind inacceptabil şi trebuie schimbat.

Székely Ervin, RADOR