2019. február 21

Ma kezdődik a 41-ik Romániai Idegenforgalmi Vásár

A Romexpo kiállítási központban tizenöt ország mintegy 330 vállalkozása kínálja szolgáltatásait. Az érdeklődők február 24-ig válogathatnak a turisztikai kínálatok között. A legtöbb ajánlat román, bolgár és a görög tengerparti üdülést kínál, de vannak a Húsvéti ünnepekre, vagy a Május 1-ei úgynevezett kisvakációra vonatkozó turisztikai termékek is. Ugyanakkor egyre nagyobb a hazai érdeklődés az egzotikus utak iránt, s a szolgáltatók ehhez az igényhez igyekszenek alkalmazkodni. A vásár naponta 10.00 és 18.00 óra között, február 24-én 16.00 óráig 20 lejes belépőjegy ellenében látogatható. (Rador Hírügynökség)

A Cantacuzino Intézetnek jelentős beruházásra van szüksége ahhoz, hogy a jelenlegi szabványoknak megfelelő védőoltásokat gyárthasson

Ezt Gabriel Leş honvédelmi miniszter nyilatkozta a közszolgálati rádiónak. A tárcavezető szerint a befejezéséhez közeledik a védőoltások gyártását lehetővé tevő konkrét megoldások kidolgozása. A gyártás egyelőre egy természetes antioxidánsokat tartalmazó táplálék-kiegészítővel kezdődött el. Ez az intézet egyik hagyományos terméke. Ebből pillanatnyilag mintegy 80-90.000 fiola áll a kereskedelem rendelkezésére. Az év végéig azonban ebből a termékből több mint egy millió fiolát fognak gyártani. A gyártósor még nem üzemel teljes kapacitással.

Büntetik a tarlóégetést

Az elmúlt héten nem kevesebb mint 17 tűzeset keletkezett Mehedinţi megyében a tarlóégetések nyomán. A tűz több hektár termőterületet, de szőlőültetvényeket és gyümölcsösöket is sújtott. A felelősök azok a gazdák, akik ezzel a tiltott módszerrel fertőtlenítik a földjeiket. Akik így járnak el azt kockáztatják, hogy elvesztik a mezőgazdasági támogatásokat. A Mezőgazdasági Támogatások Kifizető-ügynökségeinek (APIA) szakemberei azt mondják, hogy nem fognak habozni a törvény alkalmazásával – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió helyi tudósítója, Mihai Bădescu.

A törvény értelmében a tarlóégetés 2500 lejes büntetéssel, a támogatások megvonásával sújtható. Jelentősebb károkozás esetében azonban akár büntetőeljárást is indíthatnak a vétkesek ellen. A talaj fertőtlenítésének ezen illegális módja igen elterjedt az országban, Mehedinţi megyében a tűzoltók állandó készültségben vannak, mert gyakran riasztják őket a tarlőégetések okozta tűzesetekhez. Gyakori eset, hogy a szándékosan megnyújtott növényzet tüze ellenőrizhetetlenné válik az erősebb légmozgás miatt. Tekintettel arra, hogy a tavasz kezdetén vagyunk a tűzoltók arra figyelmeztetik a gazdákat, hogy álljanak el a tarló meggyújtásától és használjanak más talaj-fertőtlenítő módszereket. (Radio România Actualităţi)

Országszerte különböző rendezvényeken bátorítják a fiatalokat, hogy váljanak úgynevezett U-riporterekké

Az eseményt az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF romániai szervezete rendezi. A részvételre a fiataloknak egy internetes platform, az U-report révén nyílik lehetőségük. Ez teret ad a fiatalkorúaknak arra, hogy beszéljenek a számukra valóban fontos kérdésekről. A rendezvény jelszava: „Bejelentkezem, részt veszek, számítok. U-riporter vagyok”. Az U-report platformot az ENSZ gyermekjogi egyezménye ihlette, célja pedig az, hogy lehetőséget adjon a fiatalkorúaknak arra, hogy szabadon véleményt nyilvánítsanak az őket érintő kérdésekről. A rendezvényen felhívják a gyermekek figyelmét arra is, hogy jogukban áll kérni, hogy az őket érintő kérdésekben a döntéshozatal előtt velük is egyeztessenek. A világon jelenleg 6 millió U-riporter dolgozik mintegy 50 országban.

Székely Ervin, Rador