Ambasada SUA la Chişinău avertizează în legătură cu posibile evenimente legate de alegerile parlamentare

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova îi atenţionează pe cetăţenii americani în legătură cu pericolul unor posibile dezordini în masă după alegerile parlamentare de duminică. De asemenea, preşedintele pro-rus Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să se mobilizeze pentru acţiuni ample de protest.

Reporter: Cristina Păpuşoi – Comunicatul ambasadei a fost publicat la câteva ore după ce preşedintele Igor Dodon şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Dereck Hogan, au discutat despre alegerile parlamentare din 24 februarie. În ajun, pe o reţea de socializare rusă, Igor Dodon a vorbit despre presupuse măsuri extreme ale autorităţilor împotriva sa şi a Partidului Socialiştilor în ultimele zile de campanie electorală şi a îndemnat cetăţenii să se pregătească pentru proteste.

Între timp, Partidul Socialiştilor a notificat primăria despre organizarea unor întruniri sâmbătă şi duminică în mai multe locaţii din Chişinău. Totuşi, purtătoarea de cuvânt a formaţiunii a declarat că deocamdată nu este sigur că aceste întruniri vor avea loc. Comisia Electorală Centrală l-a atenţionat pe Igor Dodon să nu se implice în campania electorală în favoarea socialiştilor, iar formaţiunea a fost avertizată pentru că ar fi utilizat resursele preşedinţiei în campanie.

Zilele trecute autorităţile moldovene au descins la Ambasada sa de la Moscova, condusă de un apropiat al lui Igor Dodon, iar în presă s-a vehiculat că în incinta misiunii diplomatice ar fi funcţionat un centru de agitaţie electorală în favoarea socialiştilor./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie