Preşedintele Rusiei a anunţat noile proiecte pentru economie, sănătate şi apărare, în cadrul discursului său anual

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut miercuri discursul său anual în faţa Parlamentului de la Moscova. În prima parte a discursului, preşedintele rus s-a referit la probleme de ordin intern, punctând aspecte ale dezvoltării economice şi sociale. Preşedintele Putin a vorbit şi de „proiectele naţionale” în educaţie, în construcţia de locuinţe, în agricultură şi sănătate, proiecte care „protejează poporul”, după cum a subliniat Vladimir Putin. Guvernul rus va face tot ce îi stă în putinţă pentru a întări familia prin aceste programe guvernamentale, a mai spus Vladimir Putin. Preşedintele rus a insistat pe politicile de acordare de beneficii pentru mamele care au mai mult de un copil, precizând că mamele care câştigă până la de două ori „limita minimă” ar trebui să fie eligibile pentru acordarea acestor subvenţii de creştere a copilului. Vladimir Putin a mai spus în discursul său că mulţi dintre cei care trăiesc în sărăcie sunt pensionari, familii despărţite, familii cu mulţi copii şi familii cu membri grav bolnavi. Pensiile ar trebui să fie cel puţin egale cu limita de la care începe sărăcia, iar la aceste pensii ar trebui să se adauge şi subvenţii, a anunţat Vladimir Putin. De asemenea, preşedintele rus a mai spus că mulţi cetăţeni nu sunt satisfăcuţi de nivelul accesului la serviciile medicale, în special cei din localităţile izolate. Serviciile medicale ar trebui să fie accesibile în fiecare localitate şi oraş până la finalul anului 2020, iar centrele medicale trebuie modernizate, a subliniat preşedintele rus în faţa Parlamentului.

La capitolul mediu, preşedintele rus s-a referit la gropile de gunoi din apropierea zonelor rezidenţiale şi a declarat că este nevoie de un control mai mare în ce priveşte gestionarea acestor gropi, insistând că gropile din zonele urbate ar trebui eliminate în următorii şase ani şi ar trebui construite mai multe centrale de incinerare a gunoiului, cu standarde ridicate în ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

În ce priveşte economia Rusiei, cea mai bună cale de depăşire a sărăciei este intensificarea ritmului de creştere economică, a subliniat liderul de la Kremlin. Pentru prima dată în istorie, rezervele Rusiei sunt mai mari decât datoriile ei naţionale şi comerciale, a declarat preşedintele rus şi a adăugat că intenţionează să creeze „o fundaţie tehnologico-ştiinţifică puternică” pentru stimularea economiei şi atragerea investiţiilor în zona start-up-urilor private (start-up – companie nou-creată, în faza de dezvoltare – n.red.). „Întreaga noastră legislaţie trebuie să se bazeze pe noul mediu tehnologic”, a declarat Vladimir Putin. În ce priveşte mediul de investiţii străin din Rusia, Vladimir Putin a spus că „un om de afaceri cinstit nu ar trebui să se teamă de urmăririle penale”. Comentariul preşedintelui survine la mai puţin de o săptămână de la arestarea unuia dintre cei mai cunoscuţi manageri de investiţii străine din Rusia, americanul Michael Calvey.

În discursul său, preşedintele Putin s-a referit şi la domeniul apărării şi a anunţat că în această primăvară Rusia va lansa primul său submarin nuclear echipat cu drone subacvatice./mbaciu/atataru/ilapadat

EURONEWS – 20 februarie