Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – Opoziţia a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa recentei ordonanţe de urgenţă care a modificat din nou legile justiţiei, publicate deja în Monitorul Oficial. Ca să convingă, reprezentanţii USR au fost ieri în vizită la instituţia condusă de Victor Ciorbea. De la putere însă ordonaţa ministrului Tudorel Toader este apărată de către liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Ani Sandu cu detalii:
Reporter: Avocatul Poporului este singura instituţie în măsură să conteste la Curetea Constituţională ordonanţa de urgenţă care scoate Secţia specială de anchetare a magistraţilor de sub controlul Parchetului General. USR şi PNL susţin că actul normativ subordonează politic instituţiile de luptă împotriva corupţiei şi are multe prevederi neconstituţionale. Ca să susţină acest punct de vedere, împărtăşit şi de multe asociaţii ale magistraţilor, o delegaţie a USR, în frunte cu liderul formaţiunii, Dan Barna, a fost ieri la Avocatul Poporului.
Dan Barna: I-am transmis explicit domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, că este obligaţie pentru domnia sa să atace la Curtea Constituţională această ordonanţă, pentru că afectează semnificativ şi major mecanismele de funcţionare ale justiţiei.
Reporter: Victor Ciorbea a cerut însă mai mult timp pentru a consulta înainte şi opiniile altor instituţii şi asociaţii interesate.
Victor Ciorbea: Aşteptăm să ne transmită argumentele şi Parchetul General şi instanţele şi evident şi acele adunări generale ale procurorilor, care înţeleg că sunt în curs de desfăşurare.
Reporter: Avocatul Poporului a acuzat şi un volum mare de muncă la instituţie. Între timp opoziţia caută şi alte căi de atac la nivel european. De altfel, Comisia Europeană a criticat deja ordonaţa de urgenţă, care ar fi în contradicţie cu recomandările din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie. ALDE, partenerul de guvernare al PSD, consideră însă că noile modificări ale legilor justiţiei nu afectează independenţa magistraţilor, ci, dimpotrivă, ar întări-o. Liderului formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Având în vedere că ordonanţa prevede ca Secţia de investigare a magistraţilor să se transforme în direcţie, iar şeful acestei direcţii urmează să fie numit exact după aceeaşi procedură după care sunt numiţi şefii DNA şi DIICOT, nu cred că se poate pune problema că afectează statul de drept sau independenţa magistraţilor.
Reporter: Noua ordonaţa de urgenţă a fost adoptată la doar câteva luni de la un act normativ similar care şi el modificase legile justiţiei adoptate anul trecut de Parlament./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 februarie)