Preşedintele Klaus Iohannis va contesta la CCR proiectul legii bugetului de stat pe 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, cu puţin timp în urmă, că va contesta la Curtea Constituţională proiectul legii bugetului de stat pe 2019. Într-o declaraţie de presă, el a calificat bugetul ca fiind unul al ruşinii naţionale, nerealist şi supraevaluat.

Carmen Gavrilă a urmărit declaraţiile preşedintelui şi are acum detalii în direct de la Palatul Cotroceni: „Şeful statului a argumentat că proiectul de buget nu doar reflectă ceea ce el a numit incompetenţa guvernării PSD – ALDE, ci are şi elemente de neconstituţionalitate. Klaus Iohannis a explicat că bugetul nu respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană, că s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal şi că proiectul nu respectă principiul subsidiarităţii. Preşedintele a pus întârzierea cu trei luni a adoptării bugetului pe seama faptului că guvernarea PSD – ALDE nu are de fapt bani. În schimb, a spus şeful statului, PSD ar urma să primească 150 de milioane de lei din cei 270 alocaţi finanţării partidelor. Klaus Iohannis a acuzat şi lipsa de fonduri pentru comunităţile locale, spitalele regionale, educaţie şi investiţii. Preşedintele s-a referit şi la schimbările din justiţie şi a acuzat PSD că vrea să rezolve dosare penale prin politizarea justiţiei”.

Într-o primă reacţie, preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a calificat decizia şefului statului de a respinge bugetul ca fiind inoportună. Tăriceanu a explicat şi că bugetele administraţiilor publice locale ar fi mai mari ca anul trecut./ilixandru/schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie)