Republica Moldova a lansat Ruta Voievodului Ștefan Cel Mare și Sfânt, la Târgul de Turism al României

Republica Moldova este prezentă în perioada 21-24 februarie 2019 la Târgul de Turism al României, unde vizitatorii pot descoperi frumuseţile ţării vecine, dar și detalile primei rute transfrontaliere – Ruta Voievodului Ștefan Cel Mare și Sfânt. Această rută cultural-turistică care unește România și Moldova este cel mai nou proiect dezvoltat de Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și Ministerul Turismului din România. Ruta va străbate mai multe domenii viniviticole și localități din ambele state şi a fost prezentată în premieră în cadrul Târgului de Turism al României de către ministrul turismului, Bogdan Trif şi Rodica Verbeniuc, directorul executiv al Agenției de Investiții.

La deschiderea Târgului de Turism, ministrul de resort, Bogdan Trif a subliniat că de anul acesta, Ministerul pe care îl conduce va pune mai mult accent pe promovare, atât online, cât şi pe canalele media şi a vorbit despre acordul semnat acum două luni cu Republica Moldova, de colaborare pe sectorul turismului. Pentru ca discuţiile să nu rămână fără efecte, a precizat el, concret, s-a trecut la construirea acestei rute comune, Ruta Voievodului Ştefan cel Mare.

Şefa Agenţiei pentru Investiţii din Republica Moldova, Rodica Verbeniuc a descris proiectul şi a promovat oferta turistică a Republicii Moldova:

„România este partenerul strategic în eforturile de integrare a Republicii Moldova în comunitatea europeană. România este partenerul strategic numărul unu în baza valorii volumului relaţiilor de schimb comercial care au loc între cele două ţări. Lista domeniilor sectoriale în care România şi Republica Moldova colaborează a devenit mult mai completă prin semnarea, în noiembrie 2018, a acordului de colaborare în domeniul turismului, un domeniu valoros social deoarece contribuie la creşterea locurilor de muncă şi la dezvoltarea comunităţilor din regiunile rurale. Iniţiativa a început mai devreme, dar nu s-a concretizat până în noiembrie. Atunci a avut loc lansarea conceptuală, simbolică a primei rute transfrontaliere care uneşte România şi Republica Moldova. Această rută este destinată tuturor cetăţenilor în primul rând celor vorbitori de limbă română, care vor dori să valorifice, să descopere patrimoniul lăsat moştenire de marele voievod Ştefan cel Mare pe teritoriul Moldovei, Basarabiei şi Bucovinei pentru cei care doresc să folosească această oportunitate pentru a valorifica destinaţiile extraordinare pe care le avem.”

Rodica Verbeniuc a precizat că ruta a fost gândită atât pentru turiştii din ţările vecine, cât şi pentru cei din ţări îndepărtate, care să se poată bucura de diversitatea pe care o oferă Republica Moldova: „Atunci când am lucrat la dezvoltarea acestei rute şi am decis ce obiective să introducem, ne-am gândit mult şi la turiştii străini, din alte ţări. Am dorit să folosim instrumentul ca o oportunitate de a deveni atractivi prin diversitatea pe care o oferim. Pentru turiştii străini, ruta România – Moldova „Ştefan cel Mare şi Sfânt” va fi atractivă prin această diversitate. Va fi un argument pro pentru turiştii din destinaţiile foarte îndepărtate precum Japonia, China, Israel, Orientul Mijlociu”.

Ruta dispune de 24 de obiective istorice şi culturale pe teritoriul României şi circa 10 în Republica Moldova. Pe lângă acestea, au fost incluse şi alte atracţii turistice situate într-o rază de 50 de km, pentru a completa acest tablou de experienţă autentică care va fi oferit turiştilor. Nu în ultimul rând, un loc de cinste îl vor ocupa teritoriile vitivinicole, crame şi complexuri turistice ce oferă o experienţă absolut autentică.

„Ne dorim ca ruta să aibă o identitate comună şi să fie prezentată la forumul din octombrie de la Sibiu, certificată şi inclusă în plan internaţional, să facă parte din circuitul rutelor cultural-istorice internaţionale. Mesajul meu către cetăţenii României este că cel mai frumos moment de a cunoaşte este de a încerca, de a începe această cale prin a merge într-o vizită şi de a avea propria experienţă, lucru pe care l-am făcut şi eu şi l-am recomandat şi prietenilor mei din alte ţări”, a conchis Rodica Verbeniuc.

Articol si foto Adelina Boboc _ RADOR