2019. február 25

Befejeződött az első EU-Arab Liga csúcstalálkozó

Befejeződött az Európai Unió és az Arab Liga első, kétnapos csúcstalálkozója az egyiptomi Sarm es-Sejkben. A csúcstalálkozó végén az európai és az arab országok vezetői közös nyilatkozatban vállalták, hogy együttműködnek a jelenlegi kihivások leküzdése érdekében. A zárónyilatkozat ismételten megerősitette a felek azonos álláspontját a közép-keleti békefolyamatban,valamint azt, hogy eltökélten támogatják a sziriai, a jelemeni és a libiai konfliktusok megoldásáért tett ENSZ-erőfeszitéseket. A csúcstalálkozón Romániát Klaus Iohannis államfő képviselte, aki aláhúzta, hogy az európa-arab együttműködés kúlcsfontosságú a terrorizmus elleni küzdelemben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Birák és ügyészek tiltakoznak az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendelet ellen

Több romániai biró és ügyész közölte, hogy leteszi a munkát az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendelet elleni tiltakozás jegyében. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei, például, március 8-ig, 8 és 12 óra között felfüggesztik tevékenységüket, mig az argeşi ügyészek csütörtökig naponta egy órán át tiltakoznak. A Legfelsőbb Birói Tanács hétfői plénuma úgy döntött, hogy a kormánytól az igazságügyi törvényeket módosító 7-es számú sürgősségi kormányrendelet hatálytalanitását kérik. Viorica Dăncilă kormányfő hétfő délutánra konzultációra hívta a bírák és ügyészek képviselőit, jelezve, hogy nem zárkózik el a jogszabály felülvizsgálatától.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

A szociáldemokrata liderek pártjuk állandó bürója keretében üléseztek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői pártjuk állandó bürója keretében üléseztek. Az ülés napirendjén szerepelt az európai parlamenti választások előkészitése és az igazságyügy helyzete az igazságszolgáltatás törvényeinek sürgősségi kormányrendelettel való módositása után. A szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy Mircea Drăghici képviselő irányitja majd a párt választási kampányát. Ezt megelőzően Mircea Drăghici lemondott az állandó választási hatóság elnöki tisztségének megpályázásról. Az állandó büró ülése végén Liviu Dragnea pártelnök kijelentette, hogy költségvetés-tervezet alkotmánybiróságon való megtámadásával Klaus Iohannis államfő nem tesz mást, mint megakadályozza az oktatási és egészségügyi projektek gyakorlatba ültetését. „Az államfő felelőtlen magatartást tanusit, mivel az alkotmánybirósághoz fordulva elhalasztja a megemelt gyermekpótlékok március elsejétől való folyósitását”, fűzte hozzá Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Létrehozták a fogarasföldi mikrórégiót

Létrehozták a fogarasföldi mikrórégiót, Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos jelenlétében.A Mikrórégió Fenntartható Stratégiája több cselekvési tervet tartalmaz a helyi lakósság életkörülményeinek javitására és a régió gazdasági fejlesztésének támogatására.A stratégia alkalmazása 20 évre szól. Fogarasföld Mikrórégió fenntartható fejlődésére vonatkozó integrált stratégia Victoria várost, valamint több Brassó és Szeben megyei vidéki települést karol fel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Tudorel Toader igazságügyi miniszter nyilatkozata a birák és ügyészek képviselőivel tartott tárgyalás után

A birák és ügyészek képviselői hétfőn a Victoria palotában folytattak megbeszéléseket az igazságszolgáltatási törvények legutóbbi módosításairól.Tudorel Toader tárcavezető elmondta, hogy a találkozó két órát tartott, amelyen részt vett Viroca Dăncilă miniszterelnök, valamint a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) elnöke, a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) és az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület képviselői.Az igazságügyi miniszter ugyanakkor közölte, hogy egy dialógus-mechanizmust hoznak létre, arra a célra, hogy a CSM – amely konzultativ jellegű véleményezést fogalmazhat meg az igazságügyi törvények módositásáról – időben megismerhesse a szabályozó rendelkezéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)
Rozália Gănciulescu/rganciu