A IV-a reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol, la Bucureşti

Cea de-a IV-a reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol are loc astăzi la Bucureşti, în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. La evenimentul de la Palatul Parlamentului participă delegaţii din toate statele membre. Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii Europol a fost înfiinţată în 1995, în vederea prevenirii şi combaterii terorismului şi criminalităţii grave, care afectează două sau mai multe state membre. Redactorul RRA Alina Stănuţă relatează.
Reporter: Directorul Europol, Catherine De Bolle, afirma la Bucureşti că strategia agenţiei pentru anii viitori vizează, printre altele, utilizarea de noi tehnologii pentru ca informaţia să nu fie doar colectată, ci şi interconectată, aici avându-se în vedere operaţionalizarea capacităţilor IT la nivelul Europol. Catherine De Bolle a apreciat, în acest context, cooperarea cu autorităţile de la Bucureşti.
Catherine De Bolle: Avem o relaţie bună cu Poliţia Română şi cu Poliţia de Frontieră. Putem conta pe sprijinul Poliţiei Române. Ne-a trimis adevăraţi experţi în combaterea infracţiunilor cibernetice şi, de asemenea, cooperăm strâns şi în investigarea traficului de droguri.
Reporter: Deoarece Brexitul este aproape, tema nu avea cum să lipsească de la reuniune. /Clay Soly/, reprezentantul Marii Britanii, a pledat pentru o viitoare cooperare strânsă între UE şi Marea Britanie pe tema securităţii.
/Clay Soly/: Infracţiunile grave ignoră graniţele, de aceea instituţiile post Brexit şi cooperarea de după trebuie să recunoască acest lucru şi este foarte urgent să lucrăm împreună, să cooperăm. Întârzierea poate să ne coste şi cu siguranţă va face munca poliţienească mai complexă sau mai lentă. Marea Britanie părăseşte UE, dar nu pleacă din Europa. Avem nevoie unii de alţii, iar istoria ne spune că o relaţie foarte strânsă ne va putea ajuta să prevenim viitoare probleme.
Reporter: În epoca informaţiilor este foarte importantă prelucrarea datelor cât mai rapidă, iar volumul de lucru este impresionant, menţiona deputatul Oana Florea, cea a coprezidat reuniunea. Într-un minut se dau două milioane de mail-uri sau 160 de milioane de mesaje, ceea ce face foarte greu să identifici ameninţările – mai spunea aceasta./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 februarie