Revista presei internaţionale – 25 februarie 2019

Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt în atenţia presei internaţionale. La ce să ne aşteptăm de la scrutinul din Moldova? întreabă The Washington Post. Pe fondul îngrijorărilor legate de corupţia endemică şi de erodarea democraţiei, scrutinul ar putea adânci diviziunile dintre forţele pro-occidentale şi cele pro-ruse, răspunde Fox News. Într-un interviu pentru Associated Press, citat de The New York Times, preşedintele Moldovei, Igor Dodon, afirmă că ţara sa are nevoie de relaţii bune cu Rusia, susţinând că doreşte concomitent şi relaţii cu Uniunea Europeană.
Câteva mii de români au ieşit în stradă duminică, în Bucureşti şi în alte oraşe mari, pentru a apăra justiţia, pe care o consideră ameninţată de o revizuire a sistemului judiciar de către majoritatea de stânga, informează AFP. Recentele modificări au declanşat din partea UE un nou avertisment referitor la regresul democratic al Bucureştiului, consemnează Bloomberg. La rândul lor, magistraţii români au organizat proteste fără precedent împotriva modificărilor şi câteva parchete au decis să-şi suspende activitatea de astăzi, scrie The New York Times.
Presiunea internaţională asupra preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro creşte, în timp ce preşedintele autoproclamat  Juan Guaido, se întâlneşte astăzi, în Columbia, cu aliaţii săi din Grupul de la Lima. Vice-preşedintele american Mike Pence a avertizat că SUA vor trece la acţiuni împotriva celor care se opun restaurării paşnice a democraţiei în Venezuela, reţine Time. La rândul său, UE a condamnat actele de violenţă şi a exclus orice escaladare militară în Venezuela, notează Le Figaro. Maduro blochează ajutoarele umanitare, titrează El Comercio, din Peru, iar Clarin, din Argentina, deplânge faptul că hrana şi medicamentele sunt arse la frontieră. Potrivit datelor ONU, 2,7 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara din 2015, iar cinci mii de persoane pe zi fug din Venezuela, aminteşte AFP.
UE şi SUA ar putea conveni asupra unui mini-acord comercial pentru evitarea taxelor vamale pe importul de automobile, a declarat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstroem, în cursul unei reuniuni informale care a avut loc la Bucureşti, informează EUObserver. UE afirmă că e pregătită de contraatac dacă SUA vor impune taxe vamale pe automobile, adaugă The Washington Post. Germania, ale cărei exporturi de automobile şi piese în SUA valorează peste jumătate din totalul UE, este nerăbdătoare să se treacă la acţiune, însă Franţa ezită să facă vreo mutare înainte de alegerile pentru Parlamentul European, detaliază The New York Times.
Securea războiului comercial dintre Statele Unite şi China este pe cale de a fi îngropată? întreabă Le Point. Negocierile dintre Beijing şi Washington s-au extins deja, iar Donald Trump şi-a arătat optimismul şi ia în considerare prelungirea termenului de 1 martie, dincolo de care Statele Unite au ameninţat că vor impune taxe suplimentare la importurile chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, explică ziarul francez. Termenul-limită foloseşte ca un prim pas într-un proces de lungă durată, mai degrabă decât pentru încheierea tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii, crede Bloomberg. FMI a avertizat deja că un război comercial amplu va submina creşterea globală, într-un moment în care motoarele economiilor lumii deja pierd din turaţie, aminteşte Bloomberg.
La Sharm el-Sheikh, în Egipt, s-au reunit, la primul summit între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, şefi de stat sau de guvern din cele două foruri, anunţă Euronews. Summit-ul din staţiunea de la Marea Roşie are în vedere sporirea cooperării arabo-europene în mai multe domenii, cum ar fi migraţia, securitatea, comerţul, investiţiile şi problemele regionale, mai ales în contextul afirmării Rusiei şi Chinei în cele două zone de interes, detaliază Africa News.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat spre Hanoi, Vietman, pentru cea de-a doua întâlnire a sa cu omologul său american, Donald Trump, a anunţat Korean Central News Agency, KCNA. Donald Trump a estimat din nou că, fără arme nucleare, Coreea de Nord ar putea deveni un gigant economic, reţine USA Today. Obiectivul lui Trump la acest summit este de a convinge Pyongyangul să îşi îngheţe programul nuclear, iar pentru a-i dezaproba pe sceptici, Kim Jong Un ar trebui să aprobe acţiuni irevocabile, scrie The Wall Street Journal. Trump foloseşte summit-ul de la Hanoi pentru propria campanie electorală, crede The Huffington Post şi adaugă: de fapt, şi Kim doreşte întâlniri cu preşedintele SUA, pentru a da o lovitură de imagine şi pentru a arăta că stă pe aceeaşi scenă cu liderul superputerii dominante a lumii.

(Cristina Zaharia)