2019. február 26

Az Europol parlamenti ellenörző vegyes szakbizottsága Bukarestbe ülésezett

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), a bűnözés ellen európai szinten küzdő szervezet feladatának tartja tevékenységének fokozását és állandó tökéletesitését, hogy helyt tudjon állani a digitális korszak kihivásaival szemben. Az Europol parlamenti ellenörző vegyes szakbizottságának bukaresti ülésén a digitális korszak elemzése és az információcsere folyamatos javitása került teritékre. A részvevők méltatták a román szekemberek hozzájárulását az Europol munkájához, illetve a Román Rendőrséggel és Határrendészettel fenntartott együttműködési kapcsolatok eredményeit. Az információs korszakban, amikor egy perc alatt mintegy két millió e-mailt, illetve 160 millió üzenetet küldenek az emberek, nagyon nehéz azonositani az európai állampolgárok ellen irányuló fenyegetéseket, hangsúlyozták az összejövetel részvevői. Az adatok gyors feldolgozása nagyon fontos és ebben fő szerep hárul az Europol-ra, jegyezte meg Victor Apreotesei, a hivatal igazgatótanácsának elnöke. Az alkalmazottak száma szempontjából, az Europol szintjén, Románia a második helyen szerepel, mintegy 60 román szakember dolgozik a szervezetnél, nagyrészük az IT és adatelemzés területén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Carmen Dan derűlátóan nyilatkozott Románia schengeni csatlakozásáról

Carmen Dan belügyminiszter kedden reményének adott hangot, hogy a román hatóságoknak sikerül az Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) júniusi ülésének napirendjére tűznie Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez. Carmen Dan a Román Határrendészeti Felügyelőség évértékelő ülésén leszögezte, hogy Románia már most olyan magatartást tanusit, mint a szabad mozgás jellemezte térség igazi tagja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Válaszoltak a birák

A Romániai Birák Fóruma és az „Ügyészek Jogállását Védelmező Mozgalom” Egyesülete szerint nem vitatható az igazságszolgáltatás függetlensége. A szervezet keddi sajtóközleméyében megjegyzi, hogy nem elégséges egy memorandum elfogadása arra, hogy megfelelő időt adnak a Legfelsőbb Birói Tanácsnak véleményezése megfogalmazására egy jogszabály estében. A birák és az ügyészek felhivták a figyelmet, hogy amennyiben a kormány és a parlament nem képes válaszolni az Európai Bizottság javaslataira, amelyeket az együttműködési és ellenörző mechanizmusban fogalmazott meg, fennáll annak a lehetősége, hogy elinditsa az EU alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást Romániával szemben, ami hatalmas kockázatot jelent majd a román államra és állampolgáraira nézve. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A DIICOT felfüggesztette tevékenységét, a tiltakozás jegyében

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) kedden felfüggesztette tevékenységét az igazságügyi törvényeket módositó sürgösségi kormányrendelet elleni tiltakozása jegyében. Felix Bănilă, a DIICOT vezetője közölte, hogy az igazgatóság ügyészei által egy nappal korábban bejelentett tiltakozó akciókat nem függesztik fel mindaddig, amig a Tudorel Toader tárcavezető által bejelentett, kormányrendelettel kapcsolatos módositások nem konkretizálódnak. Tudorel Toader hétfő este azt nyilatkozta, hogy a kormányrendeletből csak azt a cikkelyt hatálytalanitják, amely lehetővé teszi a birák kinevezését az ügyészségi vezetőségekbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A románok több mint fele bizalmatlan a magyarokkal szemben

A románok 53 százaléka bizalmatlan a magyar etnikumú polgártársaival szemben – mutatta ki az IRES közvélemény-kutató intézet egy friss felmérése, amelyet kedden ismertetett a román média. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbízásából készült kutatás szerint a román társadalomban a megjelölt kisebbségi csoportok közül a homoszexuálisokkal szemben a legnagyobb, 74 százalékos az elutasítás. A romákkal szemben a megkérdezettek 72 százaléka, a migránsokkal szemben pedig 69 százalékuk bizalmatlan. A muzulmánokban a megkérdezettek 68, a HIV-fertőzöttekben 58 százalékuk nem bízik. A megkérdezettek a magyaroknál kevésbé bizonyultak elutasítónak a zsidókkal szemben (46 százalék), a munkanélküliek azonban még a magyaroknál is gyanúsabbak számukra (55 százalék). A felmérés résztvevőinek 24 százaléka mondta azt, hogy nem fogadna el magyart családtagnak, 19 százaléka pedig barátnak. A felmérés résztvevőinek 60 százaléka veszélyesnek tartja a muzulmánokat, 52 százalékuk szerint pedig a migránsokat meg kell állítani Európa határain. A megkérdezettek csaknem fele szükségesnek tartja a nacionalista mozgalmakat, több mint 50 százalékuk pedig nem bízik a Romániát bíráló külföldiekben. Az IRES felmérése szerint Soros Györgyről a megkérdezettek 35,5 százaléka vélekedik úgy, hogy ártott Romániának. A felmérést telefonos módszerrel készítették 2018. november 26. és december 10. között. A több mint ezer felnőtt válaszadó bevonásával készült felmérés hibahatára 2,7 százalék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A kétszeresére nőtt a Románia határátkelőin leleplezett, külföldön ellopott autók száma

Az elmúlt évben megduplázódott a Románia határátkelőin leleplezett, külföldön ellopott autók száma, nyilatkozta Adrian Popescu, az Országos Határrendészeti Fleügyelőség vezetője, megjegyezve, hogy több mint 250 lopott, a hatóságok által keresett játművet fedeztek fel a román határátkelőknél. Ugyanakkor tavaly a migráció a felére csökkent, a román rendőrök mintegy három ezer személyt tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a határt. Ezek közül csaknem 850-en menedékjogot kértek és a rendőrök átadták őket a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Demeny Andrei, RADOR