Audieri în Parlamentul European pentru funcţia de procuror şef al Parchetului UE

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, urmează să fie audiată, în această seară, în comisiile reunite pentru control bugetar şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri europene din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului UE. Instituţia va avea competenţa de a investiga şi de a urmări penal infracţiuni care afectează bugetul UE, precum corupţia, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA. Suntem acum în legătură directă cu corespondentul RRA la Bruxelles, Amalia Bojescu. Bună seara Amalia! Te întreb mai întăi care este procedura din comisii şi cine este audiat acum?

Reporter: Bună seara! Audierile sunt acum în plină desfăşurare aici în Parlamentul European. Este o şedinţă comună a Comisiei LIBE şi a Comisiei de control bugetar. Se adresează în acest moment candidatul din partea Franţei, Jean ‎François‎ Bohnert. Acesta are la dispoziţie şapte minute pentru a-şi prezenta candidatura şi intenţiile sale pentru funcţia de procuror-şef european.

Primul care a intrat la audieri a fost candidatul german Andres Ritter. El a răspuns întrebărilor eurodeputaţilor timp de 75 de minute cât are fiecare candidat. Potrivit regulamentului stabilit, întrebările au vizat activitatea acestuia în special cauzele de fraudă la care a lucrat de multe ori sub presiune. În opinia sa, interesele financiare ale UE pot fi protejate doar prin intermediul unei instituţii independente cum va fi Biroul procurorului european. Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kövesi va fi ultima audiată, potrivit tragerii la sorţi.

Procedura va începe în aproximativ o oară aici la Bruxelles. Eurodeputaţii din Comisia de control bugetar vor da astăzi votul dupa ce toţi cei trei candidaţi vor fi audiaţi. Votul este însă unul consultativ. Votul în Comisia LIBE care este competentă în acest caz va fi dat mâine. Va fi tot unul secret, iar cine va lua cele mai multe voturi, candidatul care va lua cele mai multe voturi va fi propunerea cu care Comisia LIBE va merge mai departe în negocieri cu Consiliul. Acesta din urmă, prin Comitetul reprezentanţilor permanenţi va stabili mandatul de negociere cu legislativul european în urma tot unui vot pe indicativ secret.

Pe prima poziţie s-a clasat candidatul Franţei Jean ‎François‎ Bohnert. Mai precizez doar că viitorul procuror-şef european trebuie desemnat prin consens între Parlament şi Consiliu, iar procedura de selecţie nu depinde de ţara din care este candidatul fiind una exclusiv europeană, iar mandatul va fi de şapte ani şi nu poate fi reînnoit.

Realizator: Aşadar, Laura Codruţa Kövesi este ultima audiată, iar interviul urmează să înceapă în aproape o oară./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie