Presa americană se teme că Trump va fi păcălit la Hanoi

La Hanoi va debuta mâine o nouă întâlnire – programată a se defăsura pe parcursul a două zile – între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord coreean Kim Jong-un. Presa americană este de părere că şeful executivului american este foarte optimist în ultima perioadă în ceea ce priveşte şansele denuclearizării Coreei de Nord, din acest motiv ar putea fi „păcălit” în capitala vietnameză.

Publicaţia The Washington Post reaminteşte faptul că Trump, care în trecut l-a apostrofat pe Kim Jong-un denumindu-l „Omuleţul cu rachete” (Little rocket man), în cadrul unui miting cu caracter electoral care a avut loc în luna septembrie, a afirmat că „s-a îndrăgostit” de conducătorul Coreei de Nord. Publicaţia consideră summit-ul celor doi de la Singapore drept unul istoric, dar adaugă că acesta s-a soldat cu foarte puţine rezultate concrete. Donald Trump şi Kim Jong-un s-au înţeles doar în linii generale în ceea ce priveşte denuclearizarea întregii peninsule coreene, dar nu au specificat nici detaliile, nici modalităţile de control ale acestui proces. În aceeași măsură nu sunt cunoscute compensaţiile care au fost oferite de Statele Unite Coreei de Nord, dacă acesta din urmă își distruge propriile capacităţi nucleare.

Potrivit publicației The Wall Street Journal, s-au înregistrat mici progrese în relaţia celor două state. De exemplu, au fost repatriate rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor americani care şi-au pierdut viaţa în războiul coreean şi au fost eliberaţi cetăţenii americani ţinuţi în arest în Coreea de Nord. Acesta nu poate fi însă decât începutul, este nevoie de mult mai mult de atât – scrie ziarul. La Hanoi cei doi lideri ar trebui să ajungă la o înțelegere în ceea ce priveşte elementele esenţiale ale procesului de denuclearizare, iar pentru aceasta ar trebui elaborată o agendă sau un fel de parcurs – este de părere The Washington Post.

Duyeon Kim, un angajat al Centrului pentru Noua Securitate Americane (Center for a New American Security) a declarat pentru radioul public american (NRP): „Summitul din Vietnam va arăta dacă este posibilă cândva denuclearizarea adevărată a Coreei de Nord şi cât sunt dispuse Statele Unite ale Americii să plătească pentru aceasta, în timp ce asigură supravieţuirea regimului şi înflorirea economică a ţării”. „Diavolul se ascunde în detalii” – scrie The Washington Post. Analistul publicaţiei spune că de data aceasta ambii parteneri trebuie să vină cu oferte concrete. În acest context analiştii îl citează pe însărcinatul special pentru Coreea de Nord al ministerului de externe american, Stephen Biegun. Acesta, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că urmează politica paşilor mărunţi, pentru că în opinia Washingtonului Coreea de Nord reprezintă în continuare o ameninţare serioasă. Biegun a făcut trimitere printre altele la datele şi analizele institutelor de cercetare americane, potrivit cărora Phenian nu a început demontarea instalaţiilor sale nucleare. Faptul că în prezent Coreea de Nord mai reprezintă o ameninţare a fost confirmat duminică şi de ministrul de externe american, Mike Pompeo într-un interviu televizat.

Analiştii atrag însă atenţia că opinia exprimată atât de Biegun şi de Pompeo este contrară cu cea a lui Donald Trump, care a declarat în repetate rânduri că nu mai există nici un fel de ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord. Este însă adevărat că de peste 400 de zile nu au mai avut loc experienţe nucleare sau balistice în Coreea de Nord. Kim Jong-un a oferit demontarea construcţiei din Yongbyon (este vorba despre un institut de cercetări nucleare), dar încă nu s-a întâmplat nimic. Expertul Fundaţiei Carnegie, Toby Dalton a spus că aceasta ar putea să fie un prim pas în realizarea scopurilor stabilite. Întrebarea care se ridică însă, este ce oferă Statele Unite în schimbul acestei denuclearizări, a mai adăugat Dalton.

Există un consens între analişti că una dintre cele mai dificile misiuni ale negociatorilor americani va fi să dezvăluie la ce se gândesc partenerii lor nord coreeni. Au reamintit că Phenian, cu ocazia negocierilor anterioare, nu s-a dovedit a fi un partener de încredere, de aceea mai mulţi se tem că Trump ar putea să fie păcălit la Hanoi. Situaţia se complică prin faptul că nici Donald Trump nu este un partener previzibil. Cercetătorul Institutului Brookings, Michael O’Hanlon într-un interviu, a afirmat că rezultatele iniţiativei lui Trump sunt încă incerte, dar măcar s-au creat bazele progresului.

Trump – care a plecat luni în Vietnam – a declarat că „atât timp cât nu sunt experienţe nucleare, în opinia mea, un acord concret nu este urgent”.

Székely Ervin

RADOR – 26 februarie