Romanian Safari, audiţie cu public în avanpremieră la Musée de la Chasse et de la Nature Paris

În cadrul Sezonului cultural România-Franţa 2019, Teatrul Naţional Radiofonic produce în parteneriat cu France Culture două co-producţii sonore incluse în programul oficial franco-român. Prima producţie, realizată de partea franceză, Romanian safari va avea avanpremiera cu public la Paris, miercuri, 27 februarie de la ora 19:30, la Musée de la Chasse et de la Nature. Romanian Safari este un documentar despre vânarea animalelor sălbatice în România, sub forma unei creaţii sonore pentru 20 de difuzoare în sistem 3D immersive sound, semnate de artista Amandine Casadamont. Aceasta, împreună cu echipa tehnică de la Radio România, a documentat sonor, în luna noiembrie 2018, practicile vânătorii organizate în România în zone din cele mai izolate şi sălbatice. Înregistrările au avut loc în Transilvania, lângă Sibiu, unde echipa franco-română a însoţit vânătorii pe teren, a intervievat participanţii, a înregistrat sunetele naturale şi a produs o creaţie la audiţia căreia tehnologia va oferi ascultătorilor impresia scufundării în spaţiul sonor tridimensional.

A doua coproducţie din cadrul proiectul franco-român, L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete urmăreşte să reflecte, sub forma ficţiunii, cu mijloacele comediei felul în care două societăţi care împărtăşesc în acelaşi timp diferenţe şi asemănări, construiesc imaginea propriului viitor din experienţa prezentului şi a trecutului. În luna ianuarie cele două autoare, Ilinca Stihi şi Amandine Casadamont, au finalizat la Bucureşti scenariul, iar acum producţia se află în faza editării şi montajului în studiourile partenerului francez al proiectului France Culture de la Paris.

Audiţia cu public în avanpremieră a primei producţii din proiect, Romanian safari, are loc la Paris în prezenţa echipei româno-franceze, iar în cadrul festivalului internaţional Grand Prix Nova pe care Radio România îl organizează în luna iunie 2019, la Bucureşti, va fi prezentată în premieră a doua producţie L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete.

Premiera franceză a producţiei Romanian Safari va avea loc duminică, 3 martie, de la ora 23:00, la France Culture în noua emisiune L’Expérience, coordonată de Aurélie Charon.

RADOR (26 februarie 2019)