Revista presei internaţionale – 27 februarie

Cel de-al doilea summmit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, ce se desfăşoară la Hanoi, în Vietnam, ar putea fi o şansă pentru pace, consideră The Hill. Ziarul american opinează că summitul ar putea marca o schimbare fundamentală în strategia Statelor Unite cu privire la Coreea de Nord. Cerinţa de denuclearizare imediată ar putea fi înlocuită cu un regim de pace prin care Washingtonul să construiască o nouă cale de abordare a Phenianului. „Ceea ce putem spera este o evoluţie controlată în peninsulă prin care Coreea de Nord să fie scoasă uşor din propria-i carapace şi adusă în comunitatea internaţională”, „cu speranţa că, în timp, un tratat de pace şi un ajutor economic vor permite regimului un spaţiu în care să evolueze dintr-o rămăşiţă totalitară a Războiului Rece, care îşi ameninţă vecinii şi îşi tratează rău cetăţenii, într-un regim care să merite mai mult respect din partea lumii”, conchide The Hill. Rezultatul va fi cel mult o iluzie a păcii, consideră Los Angeles Times, comentând că, în ciuda angajamentului său în direcţia denuclearizării, Kim a arătat clar prin acţiunile sale că nu va renunţa la armamentul nuclear, pe care îl consideră esenţial pentru supravieţuirea regimului său. Orice câştig de pe urma summitului de la Hanoi va fi mai degrabă simbolic, Phenianul va promite dezasamblarea unor facilităţi nucleare îmbătrânite, iar Trump ar putea fi de acord cu relaxarea unor sancţiuni, anticipează Los Angeles Times.
Pe plan european, premierul britanic Theresa May a recunoscut marţi posibilitatea ca Brexitul să nu se producă luna viitoare, constată Washington Post. Potrivit The Evening Standard, May le-a spus marţi parlamentarilor că, în cazul în care acordul propus de ea nu va fi aprobat în Camera Comunelor, vor avea ocazia să voteze fie un Brexit fără acord, fie o mică amânare a intrării în vigoare a Articolului 50, referitor la ieşirea din Uniunea Europeană. La Libre Belgique aminteşte că declaraţia premierului britanic vine după ce mai mulţi dintre miniştrii săi au ameninţat cu demisia în ultimele zile, dacă riscul unei ieşiri fără acord se concretizează.
„Bătălia pentru noul post de procuror şef al Europei se încinge”, constată Financial Times, comentând că „relaţiile României cu Bruxelles-ul se tensionează, în condiţiile în care Bucureştiul blochează candidatura Laurei Codruţa Kövesi”. „Asaltul Bucureştiului împotriva lui Kövesi – care respinge acuzaţiile guvernului cum că ar fi comis abuz în serviciu – a uimit alte state membre UE şi pe apărătorii statului de drept. Cazul este cu atât mai tensionat cu cât România deţine în prezent preşedinţia rotativă a blocului comunitar”, mai notează Financial Times. Sofia News Agency dezvăluie că şi „Bulgaria a votat împotriva candidaturii lui Kövesi la funcţia de Procuror European”, detaliind că, la întâlnirea de miercurea trecută a ambasadorilor UE în comisia COREPER II, reprezentantul Bulgariei „s-a opus ferm candidatului român”, care, potrivit agenţiei bulgare, „a zdruncinat elita politică din ţara ei, printr-o luptă fără compromisuri cu corupţia la nivel înalt”. Sofia News Agency anticipează că „intriga din jurul alegerii procurorului şef european va deveni chiar şi mai complicată dacă, în urma audierii de marţi a celor trei candidaţi în Parlamentul European (PE), europarlamentarii îi vor aşeza într-o altă ordine” decât cea stabilită de ambasadorii statelor membre.
Tot în privinţa României, L’Humanité vorbeşte despre „revolta judecătorilor împotriva puterii”, explicând că „magistrații se opun ordonanței de urgență care ar slăbi statul de drept”. „Este un nou episod din foiletonul românesc privind lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept. De la victoria social-democraților la alegerile legislative din decembrie 2016, s-au succedat numeroase manifestații ale societății civile, cum ar fi mai ales cele de la începutul anului 2017, împotriva reformelor sau tentativelor de reformă din domeniul justiției”, comentează cotidianul francez. „Guvernul român încearcă să îi liniştească pe magistraţii furioşi”, constată Ouest-France. „Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a încercat luni să facă un gest care să atenueze fronda fără precedent a magistraţilor, anunţând abrogarea a două articole controversate ale unei ordonanţe care a suscitat criticile Comisiei Europene”, scrie ziarul francez. Referindu-se la aceleaşi modificări anunţate de ministrul Tudorel Toader, publicaţia bulgară Duma conchide: „Protestele din România au câştig de cauză”.
În Republica Moldova „alegerile au schimbat componența parlamentului, dar nu puterea în țară”, constată Kommersant. „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care are sprijinul Moscovei, a înregistrat la alegerile parlamentare desfășurate pe 24 februarie cel mai bun rezultat, dar nu numai că nu s-a apropiat de obiectivul de a prelua puterea, ci s-a distanțat şi mult de acest obiectiv. Principalul rezultat al scrutinului îl constituie faptul că influentul oligarh Vladimir Plahotniuc își menține poziția în interiorul țării. El va stabili cum va arăta noul guvern și cum vor fi construite legăturile Chișinăului cu UE și cu Moscova”, comentează cotidianul rus, conchizând că „Igor Dodon a devenit câștigătorul perdant”.

(Carolina Ciulu – RADOR)