Magistrații se opun ordonanței de urgență care ar slăbi statul de drept


 

L’HUMANITE (Franța), 26 februarie 2019 – Este un nou episod din foiletonul românesc privind lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept. De la victoria social-democraților din PSD la alegerile legislative din decembrie 2016, se succed numeroase manifestații ale societății civile, în special cele de la începutul anului 2017, împotriva reformelor sau tentativelor de reformă a justiției. Principalul obiectiv al puterii ar fi să-l spele pe Liviu Dragnea, șeful PSD și actual președinte al Camerei Deputaților, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală și vizat de o condamnare (trei ani și jumătate de închisoare cu executare, sentință în prima instanță, pentru angajări fictive). Sentințele îl împiedică pe Liviu Dragnea să devină prim-ministru sau candidat la alegerile prezidențiale care vor fi organizate la sfârșitul anului.

 

Parchetele din mai multe orașe au început o grevă

Pe 22 februarie, magistrații au ieșit în stradă în principalele orașe din țară. Un protest inedit. Circa 200 de procurori protestau în tăcere pe treptele palatului de justiție din București. “Statul de drept este mai mult decât amenințat, riscă pur și simplu să se prăbușească”, a avertizat Radu Budurica, procuror de la Caraș-Severin. Astăzi, parchetele din mai multe orașe  (Brașov, Cluj sau Constanța) au început o grevă care ar putea dura cel puțin o săptămână.

Adoptarea de urgență, pe 19 februarie, a noii ordonanțe privind funcționarea justiției a pus gaz pe foc. Aceste texte prevăd o modificare a regulilor de numire a diferitor categorii de magistrați. Sunt vizate posturile strategice de la direcția națională de luptă împotriva corupției (DNA) și de la direcția de investigații a crimei organizate și terorismului. Aceste ordonanțe întăresc puterea unei noi secții, create special de guvern pentru a-i ancheta pe magistrați, în ciuda refuzului Bruxellesului.

Această nouă secție specială o acuză astăzi de corupție pe fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kövesi. Demisă în iulie 2018, această icoană a luptei împotriva corupției face astăzi obiectul unei campanii de denigrare din partea puterii, care se opune candidaturii sale în fruntea viitorului parchet al Uniunii Europene. Ea figurează totuși în fruntea celor trei candidați aflați încă în competiție./gsarbu/abuzoian

Autor: Damien Roustel.

Traducere: Gabriela Sîrbu