Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce senatorii PNL şi USR au părăsit plenul nemulţumiţi că ordonanţa de urgenţă 114 va trece tacit, fără dezbateri şi vot în Senat. Pe de altă parte, reprezentanţii PSD au arătat că s-ar încălca legea fundamentală dacă ar fi prelungit termenul de dezbatere şi vot, care este 1 martie.
Reporter: Alina Stănuţă – Reprezentanţii PNL şi USR au solicitat în plenul Senatului prelungirea termenului de dezbatere a ordonanţei de urgenţă 114, având în vedere că termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 1 martie, iar documentul nu a fost analizat de senatori.
Alina Gorghiu, senator PNL: Nu e vina nimănui că s-a ajuns în această situaţie absolut ridicolă. Singura vină aparţine guvernului dvs care a emis o ordonanţă de urgenţă într-o materie foarte sensibilă, fără să se consulte cu industria. În replică, reprezentanţii PSD au arătat că se încalcă legea fundamentală dacă se prelungeşte termenul de adoptare şi au precizat că documentul va fi dezbătut şi votat la Camera Deputaţilor, ca for decizional.
Şerban Nicolae, lider de grup al PSD: Faptul că această ordonanţă nu poate avea un termen de adoptare tacită prelungit, pentru că nu permite Constituţia. Nu am decis noi acum, e stabilit deja. Termenul de adoptare tacită pentru ordonanţele de urgenţă de 30 de zile nu poate fi prelungit prin votul primei camere sesizate. Procedura parlamentară îşi va urma cursul. Toate efectele catastrofale pe care unii le-au prezis nu s-au întâmplat nici până în ziua de azi.
Reporter: Senatorii UDMR au explicat că, deşi era necesară dezbaterea ordonanţei în Senat şi nu trebuia ca documentul să treacă tacit, potrivit legilor în vigoare, prelungirea nu este regulamentară. După o pauză de consultări solicitată de opoziţie, nemulţumiţi de faptul că nu există susţinere pentru prelungirea termenului de dezbatere a ordonanţei, senatorii PNL şi USR au părăsit sala de şedinţă. Şedinţa de plen a fost în cele din urmă suspendată din lipsă de cvorum, după ce au existat discuţii în contradictoriu între reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei pe tema prezenţei senatorilor în sală. Discuţii în contradictoriu au existat chiar şi între reprezentanţii PSD. Ulterior, senatorii social-democraţi au părăsit şi ei sala de şedinţă./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie)