Întâlnire Emmanuel Macron – Angela Merkel, la Paris

La Paris, Emmanuel Macron şi Angela Merkel şi-au exprimat astăzi unitatea totală în problema Brexitului şi au cerut Londrei o viziune clară şi un proiect concret pentru o ieşire ordonată din Uniunea Europeană. Reacţiile survin după ce premierul britanic Theresa May a evocat ieri pentru prima dată posibila amânare a Brexitului.

Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Franţa şi Germania au aceeaşi poziţie în ceea ce priveşte părăsirea UE de către Marea Britanie – au declarat astăzi după-amiază, la Paris, preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel, la conferinţa de presă comună organizată după un dejun de lucru.

Emmanuel Macron: Acordul de retragere nu poate fi renegociat. Dacă britanicii au nevoie de mai mult timp de gândire, putem examina această posibilitate, însă numai dacă ea este justificată de noi opţiuni ale lor. Dar în niciun caz noi nu putem să acordăm această prelungire dacă ei nu vin cu o perspectivă clară a obiectivului pe care îl urmăresc. Aşa cum spunea şi negociatorul pentru Brexit, Michel Barnier, nu avem nevoie de timp, ci de decizii. A venit momentul ca britanicii să aleagă şi să ne spună şi nouă ce vor, aşa cum este normal între parteneri, prieteni şi aliaţi. Avem nevoie de o viziune şi de un proiect clar pentru viitor.

Reporter: Preşedintele Macron a ţinut să adauge că relaţia franco-germană este condiţia necesară pentru ca Europa să progreseze, iar între succesele din ultima perioadă el a menţionat acordul privind bugetul zonei euro, precum şi un parteneriat inedit în materie de apărare, realizat între cele două ţări şi armate.
În legătură cu Brexitul, cancelarul german a confirmat la rândul său că acordul de retragere se aplică şi că europenii doresc o ieşire ordonată a Marii Britanii din Uniune. Întrebată de o jurnalistă germană dacă sunt neînţelegeri între Franţa şi Germania privind viitorul proiectului european, cancelarul Merkel a răspuns:

Angela Merkel: De la semnarea noului Tratat de la Aachen de întărire a relaţiilor bilaterale am făcut progrese notabile în relaţia noastră – dacă este să vorbesc numai despre directiva privind piaţa europeană a gazelor sau de cea privind dreptul de proprietate intelectuală. Pentru a obţine aceste rezultate a fost nevoie de şi de compromisuri. Acum suntem gata să avem discuţii foarte aprofundate pentru crearea unui buget al zonei euro, iar fără motorul franco-german această idee nu ar fi putut avansa.

Reporter: Parisul şi Berlinul au căzut de acord asupra creării bugetului pentru zona euro şi le vor prezenta partenerilor europeni la viitorul summit, din 21 şi 22 martie, proiectul lor.
Alte teme de discuţie ale întâlnirii de astăzi a celor doi lideri europeni au vizat protejarea industriei europene de atacurile exterioare, primite în special din partea Statelor Unite. În faţa ameninţărilor americane, Germania ar dori ca Bruxellesul să înceapă rapid negocieri cu Washington-ul în legătură cu importul de automobile din Europa, în timp ce Franţa se teme pentru exportul produselor sale agroalimentare peste Ocean./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie