2019. március 4

Franciaország támogatja Romániát az OECD-hez való csatlakozásért tett erőfeszitésében

Franciaország támogatja Romániát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozásért tett erőfeszitésében, közölte hétfőn a pénzügyminisztérium. Eugen Teodorovici tárcavezető köszönetet mondott a francia pénzügyminiszternek az OECD főtitkárságához intezett leveléért, és úgy vélte, hogy mindez azt bizonyitja, hogy az európai partnerek nagyra értékelik a román kormány tevékenységét, amelyet az Európai Unió Tanácsa soros elnökségi minőségeben fejt ki. A pénzügyminisztérium szerint Románia OECD-csatlakozása számos előnyt hoz majd az országnak és ezek között emlithető meg a román gazdaságba vetett bizalom növekedése és a szervezet gazdasági döntéshozó eszközeihez való hozzáférés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt terjesztenek be Eugen Teodorovici miniszter ellen

Ludovic Orban pártelnök közölte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Állandó Bürója hétfői ülésén úgy döntött, hogy más ellenzéki partnerrel együtt bizalmatlansági inditványt terjesztenek be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen. A liberálisok eltökélten szorgalmazzák a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet hatálytalanitását, amelynek – véleményük szerint – súlyos következményei lesznek a román gazdaságra nézve és Romániát a válság szélére sodorja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

Az igazságügyi minisztérium társadalmi vitára bocsátotta a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító tervezetet

Az igazságügyi minisztérium honlapján társadalmi vitára bocsátotta a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító tervezetet. A sürgösségi kormányrendelet módositását a birói és ügyészi testület tagjainak tiltakozása és elégedetlensége váltotta ki, akik úgy vélték, hogy e rendelet nem szavatolja a függetlenséget számukra.A módosított cikkely értelmében a vezető ügyészségi tisztségekre olyan ügyészek jelentkezhetnek, akik legalább 15 éves ügyészi vagy bírói tapasztalattal rendelkeznek. A módosítás szerint a jelöléseket a CSM ügyészi szakosztálya és nem a plénum véleményezi, ahogy ezt a 7-es rendelet eredetileg előirányozta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

Megkezdődött a gyerekek beiratása a felkészitő osztályokba

Hétfőn megkezdődött az augusztus 31-ig hat évet betöltő gyerek beiratása a felkészitő osztályokba. A beiratkozási folyamat március 22-én zárul. A beiratkozási kérvényt a szülők interneten vagy az illető iskola titkárságán tölthetik ki, mig március 29-én függesztik ki a beiratott gyerekek listáját.Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is meg van a lehetőség arra, hogy a pszichológus véleményének kikérése után azokat a gyereket is beirathatnak a szülők az iskolába, akik nem töltik be a hat évet szeptemberig. Az oktatási minisztérium április 2-8 között szervezi meg a beratkozások második szakaszát, az üresen maradt helyekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04) /rganciu

Rozália Gănciulescu