2019. március 5

Két új börtönt építenek Romániában

Ezt Todorel Toader igazságügy-miniszter jelentette be tegnap azon az értekezleten, amelyen beszámolt a szaktárca élén betöltött két éves tevékenységéről. A börtönöket az Európai Bizottság Fejlesztési Bankja által nyújtott hitelből fogják megépíteni.

A miniszter azzal indokolta az új börtönök szükségességét, hogy a jelenlegiek zsúfoltak, azonban ezt a gondot nem lehet nagyon rövid idő alatt orvosolni, ugyanis kihatással van az egész büntetés-végrehajtó rendszerre.

A két új börtönt Prahova és Buzău megyékben fogják felépíteni. Tudorel Toader elmondta, hogy a Képviselőház – amelynek illetékességébe tartozik a törvényszöveg végleges változatának elfogadása – napirendjén szerepel egy olyan jogszabály-tervezet, amelynek révén finanszírozni lehetne az elítéltek kreatív tevékenységét, ami segítené társadalmi beilleszkedésüket. (Radio România Actualităţi)

Eltűnt három román tengerész

Az incidens tegnap történt, Togo nyugat-afrikai ország felségvizein. Teodor Meleşcanu külügyminiszter tegnap úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy kalózakcióról, vagy terrorista támadásról van szó. A hajó máltai zászló alatt futott, egy romániai cég használta, legénysége pedig teljes egészében román állampolgárokból állt. A tárcavezető elmondta, hogy a hajót tegnap a Guineai Öbölben kalózok támadták meg, s egyelőre semmit nem lehet tudni a román tengerészek hollétéről. (Rador Hírügynökség)

A parlament e heti napirendje

A honatyák a héten döntenek az igazságügy-miniszter ellen benyújtott politikai állásfoglalásról. A napirend részleteiről Alina Stănuţă, a közszolgálati rádió tudósítója tájékoztatta a hallgatókat.

Ma délutánra várja a Tisztelt Ház Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszonyt azért, hogy tájékoztatást adjon a közérdekű beruházási és költségvetési-adóügyi kérdésekben foganatosított egyes intézkedésekről, bizonyos jogszabályok módosításáról és kiegészítéséről, valamint egyes határidők meghosszabbításáról szóló 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletről. A kormányfő várhatóan beszámol azoknak az egyeztetéseknek az eredményéről, amelyeket a szóban forgó jogszabályról folytatott a bankrendszer és az energiaszektor képviselőivel, akik korábban bírálták a szabályozást. Eugen teodorovici pénzügyminiszter az elmúlt héten arra kérte a Képviselőház pénzügyi és költségvetési szakbizottságát, hogy halasszák el a jogszabály vitáját, mert időközben olyan módosító javaslatokat dolgozhatnak ki, amelyeknek kedvező gazdasági hatásuk lesz. Másfelől az ellenzék bírálta a sürgősségi kormányrendelet előírásait. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt is kifogásolta, hogy a jogszabályt nem vitatták meg a Szenátusban, így az változatlan formában került át a Képviselőházba, ahol végleges döntést hoznak róla.

Ugyancsak a héten vitatják meg a Tudorel Toader igazságügy-miniszter ellen benyújtott politikai állásfoglalást. A kezdeményezők – a PNL és az USR – elégedetlenségüket fejezték ki a szakminiszter tevékenységével és az igazságügyet érintő jogszabályok módosításával kapcsolatban.

Ugyancsak a héten várható, hogy a Szenátus elkezdi annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea és Şerban Nicolae szociáldemokrata képviselők kezdeményeztek, s amelynek tárgya az, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) hozza vissza az ország külföldön letétbe helyezett aranytartalékát. Mint ismeretes ez a kezdeményezés élénk társadalmi vitát váltott ki (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador