Fidesz – tot mai aproape de excluderea din EPP

Treptat, se întrunește „cantitatea critică” pentru excluderea partidul maghiar Fidesz din Partidul Popular European (EPP). Pe ordinea de zi a şedinţei familiei politice a partidelor populare europene figurează şi discutarea iniţiativelor privind excluderea partidului condus de premierul Orbán Viktor scrie cotidianul maghiar Népszava citându-l pe preşedintele EPP, Joseph Daul. Criticile formulate de Fidesz în mod sistematic la adresa Uniunii Europene, precum şi o serie de măsuri prin care guvernul Orbán a limitat libertatea presei, independenţa justiţiei şi a tolerat corupţia clientelei de partid, nu mai sunt privite de multă vreme cu ochi bun la Bruxelles, însă picătura care a umplut paharul a fost apariţia pe străzile din Ungaria a unor afişe care-l prezentau pe preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ca o marionetă a miliardarului George Soros. Între timp, 12 partide membre EPP din 9 ţări au solicitat excluderea Fidesz din familia popularilor europeni. Fidesz declară că vrea să rămână în EPP, dar face proiecte alternative.

Candidatul EPP pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a declarat în trecut că Fidesz a primit un ultimatum. Trebuie să oprească imediat campania împotriva UE şi să-și ceară scuze de la membrii EPP. Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul german Bild ,Weber a adăugat la lista obligaţiilor Fidesz şi menţinerea Universităţii Central Europene (CEU) la Budapesta. Despre această ultimă problemă am scris mai detaliat aici. Weber a declarat că mai face o ultimă încercare pentru a menţine Fidesz în cadrul grupării partidelor populare, dar nu poate ceda din valorile comune ale EPP, astfel că acum totul depinde de guvernul maghiar. „Lucrurile trebuie să se clarifice chiar în decursul acestei luni” – spunea Weber.

După Weber, şi ţinta campaniei publicitare ale Fidesz, Jean-Claude Juncker a simţit nevoia să-şi clarifice poziţia. Acesta a declarat luni pentru televiziunea publică germană ZDF citat de MTI, că Fidesz nu mai are loc în rândul membrilor EPP, pentru că „ce e mult, e mult”. „Cel care minte în chestiuni europene din motive de politică internă, acela trebuie să-şi pune problema dacă mai doreşte să facă parte din clubul EPP” a afirmat Juncker, adăugând că cine face aşa ceva nu mai are loc în acest club. Juncker spunea că a semnalat deja cu luni în urmă că cea mai mare problemă a EPP şi a alegerilor europarlamentare o reprezintă Fidesz. Este adevărat că EPP poate face compromisuri în ceea ce priveşte calitatea de membru al Fidesz, dar aceasta nu ar creşte şansele electorale ale EPP.

Alături de declaraţia lui Weber s-au aliniat şi membri marcanţi ai Partidului Popular Austriac (ÖVP), ceea ce este uşor surprinzător, având în vedere că ÖVP guvernează în coaliţie alături de Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ), cunoscut drept un partid radical de dreapta, eurosceptic şi antiimigraţionist, ale cărui proiecte politice sunt foarte apropiate de cele ale lui Fidesz. Preşedintele ÖVP cancelarul Sebastian Kurz, comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn şi vicepreşedintele EPP, eurodeputatul Othmar Karas au semnat o declaraţie comună în care afirmă că susţin în totalitate poziţia lui Weber. „Condiţiile formulate de EPP sunt clare, cunoscute, iar mingea acum este în terenul lui Orbán Viktor” a declarat Sebastian Kurz pentru agenţia de ştiri austriacă APA. „Orbán Viktor trebuie să înceteze să facă politică prin crearea de duşmani, acuzaţii şi antisemitism” – a adăugat Othmar Karas citat de APA. „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci trebuie declanşată procedura de excludere” formulează în concluzie politicianul austriac.

Fidesz caută alternative

Ministrul cancelariei din Ungaria (corespondentul secretarului general al guvernului în România), Gulyás Gergely şi deputatul Balog Zoltán (fost ministru al resurselor umane) au efectuat la data de 27 februarie o vizită în Berlin şi au discutat cu preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer. Până nu de mult, coaliţia de partide CDU-CSU s-a arătat tolerantă faţă de derapajele Fidesz, însă în ultima perioadă atât preşedintele Uniunii Creştin Sociale (CSU), Markus Söder, cât şi doamna Karrenbauer au vorbit despre posibilitatea excluderii Fidesz din EPP, subliniind că acum este rândul lui Orbán Viktor să demonstreze că el şi partidul pe care îl conduce este ataşat valorilor democratice. Cu toate acestea, partidele conservatoare germane sunt considerate mai flexibile faţă de Fidesz. Despre rezultatele negocierilor presa nu a aflat nimic (guvernul maghiar nici măcar nu a comunicat ştirea vizitei), însă se pare că politicienii maghiari nu au primit încurajări, pentru că aşa cum scrie Politico, Fidesz duce tratative cu alte partide în afară de EPP. Printre altele, cu Mişcarea Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), aşa cum a declarat pentru portal cerând păstrarea anonimatului un membru al acestei formaţiuni politice. După cum este cunoscut ENF coagulează partidele populiste şi radicale de dreapta. În cazul în care ar avea loc trecerea Fidesz de la EPP la ENF, atunci partidul de guvernământ maghiar ar fi al treilea cel mai mare partid în cadrul grupului parlamentar după Liga Nordului din Italia condusă de Matteo Salvini şi Adunarea Naţională din Franţa, condusă de Marine Le Pen, considerată a fi o formaţiune politică de extremă dreaptă.

Politico a analizat posibilităţile lui Orbán Viktor.

  • Poate să rămână în EPP, dar atunci ar trebui să-și retragă actuala politică, ceea ce ar echivala cu o înfrângere şi ar şubrezi susţinerea internă a Fidesz.
  • Ar putea să treacă la grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, unde stă şi partidul de guvernământ polonez Lege şi Dreptate (PiS) şi unde ar fi bine primit cu siguranță, pentru că odată cu Brexit vor pleca conservatorii britanici, însă sursele portalului spun că nu au cunoştinţă despre tratative în acest sens.
  • A treia posibilitate ar fi crearea unui nou grup parlamentar. Despre această eventualitate – potrivit presei maghiare Orbán a discutat anul trecut cu Salvini – dar pentru înregistrarea unui nou grup parlamentar european timpul este prea scurt.

Există precedent

Eörsi Mátyás – fost eurodeputat şi secretar de stat maghiar – a scris într-un articol publicat de portalul HVG despre un precedent, când Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ) condus pe vremea aceea de excentricul politician Jörg Haider a fost exclus din Internaţionala Liberală. Potrivit autorului, deşi era cunoscut de toată lumea faptul că FPÖ a alunecat către extremism, acest lucru nu a avut consecinţe, pentru că conglomeratul de partide era mai interesat de numărul voturilor, decât de respectarea principiilor. Internaţionala Liberală a decis atunci excluderea FPÖ, când Haider l-a atacat dur în cadrul unui interviu pe ministrul federal al economiei din Germania, Otto Graf Lambsdorf. Lambsdorf pe vremea aceea era vicepreşedintele Internaţionalei Liberale, un politician liberal foarte cunoscut şi influent. Acest lucru nu a mai fost tolerat de către conducerea liberalilor şi FPÖ a fost exclus. Este cineva – scrie Eörsi – care în calitate de vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale a urmărit evenimentele de aproape. Acest cineva este Orbán Viktor. Acesta îşi aminteşte cu siguranță că dintr-o uniune de partide nu sunt excluse partide pentru probleme politice. Totul se schimbă însă atunci când un partid atacă nu doar valorile conglomeratului de partide, ci şi persoane importante din cadrul acestuia.

Székely Ervin, Rador