Facebook elimină conturi false din Regatul Unit şi România

Facebook Inc a declarat, joi, că a eliminat 137 de pagini, grupuri și conturi false de Instagram în Marea Britanie și încă 31 în România pentru angajarea în discursuri de ură și comentarii generatoare de dezbinare. Persoanele din spatele acestor conturi se prezentau ca activiști de extremă dreapta și anti-dreapta în Marea Britanie, a scris pe blog Nathaniel Gleicher, șeful politicii privind securitatea informatică a Facebook.

Unele dintre cele mai populare pagini care au fost eliminate apărau rolul migranților și musulmanilor în Marea Britanie și subliniau conținut ostil legat de Tommy Robinson, fostul lider al grupului de extremă dreapta English Defense League, potrivit unui blog de la Digital Forensic Research Lab (DFR). DFR, o mică echipă de medicină legală online din cadrul Consiliului Atlantic, un thinktank de la Washington, a lucrat cu Facebook pentru a spori investigațiile rețelei sociale de interferențe străine. Facebook, Twitter Inc și Alphabet Inc au fost supuse unor presiuni din partea autorităților de reglementare din întreaga lume pentru a lupta împotriva răspândirii dezinformărilor menite să destabilizeze alegerile prin stabilirea unor poziții dure sau prin susținerea campaniilor de propagandă.

Luna trecută, Facebook a eliminat sute de conturi, pagini și grupuri indoneziene din rețeaua sa, după ce a descoperit că erau conectate la un grup online acuzat de răspândirea discursurilor de ură și de știri false. Facebook a declarat, joi, că oamenii din spatele conturilor false postau frecvent știri locale și politice, inclusiv subiecte precum imigrația, libertatea de exprimare, rasismul, problemele LGBT, politica de extremă dreapta, problemele dintre India și Pakistan și credințele religioase, inclusiv islamismul și creștinismul.

Aproximativ 175.000 de conturi au urmărit una sau mai multe dintre aceste pagini, iar aproximativ 4.500 de conturi au urmărit unul sau mai multe dintre aceste conturi de Instagram. În România, administratorii de pagini și deținătorii de conturi au postat, de obicei, chestiuni politice, inclusiv știri partizane sub semnături fictive, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD), a spus Gleicher./czaharia/vdraguta

www.reuters.com – 8 martie