Tradiţii la sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici

Măcinici cu nucă, fierţi sau copţi, special pregătiţi în amintirea celor 40 de Sfinţi Mucenici, reprezintă una dintre tradiţiile respectate de femeile satelor din Bărăgan. Odată preparaţi, măcinicii se tămâiază şi se împart în amintirea celor care nu mai sunt printre noi.
Reporter: Clementina Tudor – Tradiţia măcinicilor e veche de când lumea şi pământul în Bărăgan, motiv pentru care bătrânele din satul Luciu nu mai au nevoie de nicio explicaţie privind jertfa celor 40 de soldaţi din Sevastia care au murit pentru mărturisirea credinţei în Hristos şi au devenit sfinţi.
-: Am făcut şi noi după bătrâni. Ce au făcut ei, facem şi noi.
Reporter: Pe lângă obiceiul de a coace sau fierbe măcinici, nimeni nu mănâncă din aceştia până nu împarte mai întâi.
-: La toţi vecinii ne ducem. Înainte ne duceam cu farfuria; puneam pe farfurie un măcinic, două nuci, şi ne duceam la tămâiat şi îi împărţeam. Şi acasă îi tămâiem, dar la cimitir îi împărţeam. Dar nu trece o zi de-asta ca să nu facem ceva!
Reporter: Credinţa în viaţa de apoi şi în nemurirea sufletului e atât de mare încât mucenicii sunt moşii şi strămoşii noştri.
-: Sigur că tot suflete au fost, oameni!
Reporter: Mucenicii au picat anul acesta în Sâmbăta lui Lazăr, altă tradiţie creştin-ortodoxă, respectată cu sfinţenie în Bărăgan.
-: Facem şi plăcintă că a murit Lazăr după /…/ plăcintei.
Reporter: De luni se intră în postul Paştelui, iar timp de 40 de zile creştinii evlavioşi renunţă la carne, ouă şi brânză din alimentaţia de zi cu zi./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 martie)