2019. március 11

Az Általános Ügyek Tanácsa informális ülést tart Bukarestben

Hétfő este kezdődik Bukarestben az Általános Ügyek Tanácsának informális ülése, amelyet a román EU-elnökség szervez.Az ülés megnyitásaként a részvevők megbeszélést tartanak az EU-csatlakozásra pályázó országok képviselőivel, téjékoztatott George Ciamba, európai ügyekért felelős miniszter, hozzáfűzve, hogy a tanácsot tájékoztatják, hogy a román elnökség egyik prioritása az Európai Unió bővitése. (RADOR – 03.11)

Elhalasztották az igazságügyi helyzet miatt beterjesztett egyszerű bizalmatlansági indítvány szavazat alá bocsátását

A képviselőház vezetősége a jövő hétre halasztotta az igazságügy helyzete miatt beterjesztett egyszerű bizalmatlansági indítvány szavazat alá bocsátását, amelyben az ellenzék Tudorel Toader tárcavezető menesztését követeli.A plénum üléseit általában szerdán szokták tartani, de ezen a héten a képviselők szakbizottságokban dolgoznak. A program módositásáról hozott döntésben a képviselőház vezetősége figyelmebe vette a két parlamenti kamara együttes ülésének két napon belüli összehivását is, amelyen felülvizsgálják, Klaus Iohannis államfő kérésére, az idei költségvetés tervezetét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Három ügyvédi egyesület folytatja a tiltakozó akciót

Három ügyvédi egyesület – a Romániai Birák Fóruma, az Ügyészi Státuszt Védelmező Mozgalom és a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért Egyesület – bejelentette, hgy nem mond la a tiltakozó akcióról. Mint hozzáfűztek, a párbeszéd hiánya a birákkal és ügyészekkel arra késztetett több ezer birót, hogy különböző formában tiltakozzon, kezdve az itélkezések felfüggesztésétől egészen a biróságok és ügyészségek lépcsőin való tiltakozásokig. A birák tiltakozása példátlan az igazságügyi rendszerben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter részt vesz az Eurogroup kibővített ülésén

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter részt vesz az Eurogroup kibővített ülésén és jómaga vezeti a „Makrógazdasági dialógus” témakörrel sorra kerülő magas szintű összejövetel munkálatait. Ez alkalommal a miniszter találkozik Mário Centeno-val, a Eurogroup elnökével. Kedden, Eugen Teodorovici elnökli a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) ülésének munkálatait, melynek napi rendjén szerepel, egyebek mellett, a digitális szolgáltatások megadózása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Corina Creţu regionális politikárt felelős európai biztos levelet intézett Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz

Corina Creţu regionális politikárt felelős európai biztos azt kérte Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, hogy közölje a brüsszeli hatóságoknak a bukaresti kormány hivatalos álláspontját a három regionális korház – Jászvásár, Kolozsvár és Craiova – helyzetével kapcsolatosan. Corina Creţu leszögezi az ezzel kapcsolatosan a miniszterelnökhöz intézett levelében, hogy fel kell gyorsitani a tervek kidolgozását. Az európai biztos elismerte azonban, hogy a megvalósitahatósági tanulmányok és a környezeti hatástanulmányok terén előre lépést történt, de a részletrajzok még nem készültek és „nagyon szorit az idő”.(MTI – 03.11) /rganciu
Rozália Gănciulescu, RADOR