La Bucureşti, a început în această seară reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, organizată de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, cu o discuţie cu reprezentanţii ţărilor care sunt în prezent candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a explicat, în exclusivitate la Radio România Actualităţi, că în discuţie, la Consiliu, vor fi şi viitorul buget multianual al Uniunii şi agenda strategică pe următorii cinci ani.
Reporter: Vom continua să ne axăm să închidem cât mai mult pe partea de sectoriale, adică să avem legislaţie deja pusă de acord în dialog cu Parlamentul European, care urmează după aia să fie completată bineînţeles cu alocările pe cifre, dar este foarte important să setăm regulile și de fapt asta îşi propune preşedinţia, ca inclusiv la discuţia de la Consiliul European din iunie să predea preşedinţiei finlandeze un dosar cât mai bine conturat. Dacă noi nu vom face progrese și facem progrese, va fi foarte greu și aproape imposibil ca preşedinţia finladeză, care practic va acoperi lunile de vară, să nu uităm, să aibă timpul necesar de a marca un progres care să ducă la un rezultat final la Consiliul European din octombrie.
Reporter: Președinția română a Consiliului pregătește și viitoarea strategie. Punctele principale de acțiuni ale Uniunii Europene pentru următorii cinci ani?
George Ciamba: Este important să avem o primă discuţie despre ceea ce considerăm că trebuie să fie noua agendă strategică, vom încerca fără a lua decizii să ascultăm toate țările membre și să vedem cum fiecare dintre reprezentanţii lor la Bucureşti văd acest exercițiu care va trebui finalizat la Consiliul European din iunie şi cred că tocmai unele din celelalte teme ca bugetul şi ca şi lărgirea pot reprezenta o baza a discuţiei de agendă strategică, pentru că e foarte important să vedem dacă avem noi priorităţi sau dacă renunțăm la vreuna din priorităţile care au existat în agenda strategică de până acum./mnecula/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)