Revista presei internaţionale – 13 martie 2019

La curent cu toate evenimentele importante, presa internaţională caută în continuare să ofere informaţii cât mai exacte şi mai echilibrate.
În acest sens, Rusia atrage din nou atenţia printr-un anunţ care nu poate trece neobservat. Ieri, „Rusia a anunţat că va lansa pentru prima oară de la bordul unei nave noua sa rachetă supersonică Ţirkon”, notează ziarul britanic „Daily Express”. Cotidianul moscovit „Izvestia” subliniază că „racheta va fi lansată spre sfârşitul anului 2019” şi că, „până acum, ea nu fusese lansată decât de la bazele terestre de coastă”. Tot „Izvestia” mai precizează şi că „raza de acţiune a rachetei Ţirkon depăşeşte 1000 km.”, ea citând totodată şi „revista germană „Stern”, care, pe 2 martie, ar fi estimat că rachetei i-ar trebui numai 5 minute ca să lovească şi să distrugă Pentagonul”. O altă publicaţie moscovită, „Rosiiskaia Gazeta”, subliniază că „armamentul nou este o urgenţă pentru armata rusă” şi că „noile arme din arsenalul rusesc au îngrijorat ţările occidentale”.
Din Rusia să megem tocmai în Bermude, un arhipelag care, ieri, a fost inclus pe lista neagră a paradisurilor fiscale, stabilită de Uniunea Europeană. Ne referin la Bermude întrucât, dintr-un ziar local, „The Royal Gazette”, aflăm că „ministrul român de finanţe, Eugen Teodorovici, cel care a prezidat reuniunea pe această temă, le spusese reporterilor că s-ar putea ca decizia să fie amânată până în luna mai”. Acelaşi ziar relatează că „declaraţia ministrului român i-a surprins pe colegii săi, iar ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, chiar a spus că decizia nu trebuie amânată”. Agenţia Reuters precizează însă că, în cele din urmă, „lista a fost aprobată” şi că „pe ea au mai fost adăugate încă zece jurisdicţii, printre care se mai numără şi Omanul şi Emiratele Arabe Unite”.
Drama recentei prăbuşiri a unui avion Boeing aparţinând liniilor aeriene etiopiene preocupă şi ea în continuare presa străină. Cotidianul francez „Liberation” observă că „lista ţărilor care interzic decolarea avioanelor de tip Boeing 737 MAX nu încetează să se prelungească” şi că,”ieri, după China, Indonezia, Coreea de Sud şi Mongolia, decolarea a fost interzisă şi pe Insulele Caiman şi în Republica Sud-Africană”. Din ziarul italian „La Stampa”, aflăm că „Marea Britanie a anunţat suspendarea tuturor zborurilor cu aeronave Boeing 737 MAX”. Iar „Corriere della Sera” titrează: „Boeing: stop în 5 ţări şi prăbuşire la bursă”.
În sfârşit, după cum era de aşteptat, Brexitul britanic continuă să rămână în atenţia ziarelor străine, cu atât mai mult cu cât mult disputatul acord pe această temă urma ca, ieri, să fie din nou supus votului din parlament. Cotidianul american „The New York Times” observase şi el că, „înaintea votului, pentru Theresa May veştile erau proaste”. Şi, într-adevăr, presimţirile s-au adeverit. După cum titrează ziarul britanic „The Guardian”, „parlamentarii au ignorat pledoaria dnei May, învingându-i acordul cu privire la Brexit”. „Rebelii s-au unit pentru a-i respinge noul acord”, scrie şi ziarul „The Times”. Iar un alt ziar britanic, „Daily Mail”, notează: „Cu vocea sugrumată, dna May subliniază: ‘S-ar putea să se fi terminat cu Brexitul'”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR