THE NEW YORK TIMES: România presează pentru întârzierea listei negre a UE a paradisurilor fiscale

Miniștrii de finanțe ai UE este improbabil să adopte o nouă listă neagră a paradisurilor fiscale la întrunirea lor lunară de marți, a declarat președintele întrunirii, ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici.

Declarația i-a surprins pe oficialii UE, care se așteptau marți la un compromis final cu privire la o decizie ce necesită susținerea tuturor celor 28 de state membre.

În urma celei mai ample revizuiri a listei negre de la adoptarea ei în decembrie 2017, este de așteptat ca numărul jurisdicțiilor incluse să se tripleze, față de actualele cinci.

Existau așteptări ca opoziția unor guverne UE față de includerea anumitor jurisdicții să fie depășită marți.

Comisarul european fiscal Pierre Moscovici declarase la sosirea sa la întrunire că va fi adoptată o nouă listă. Însă ulterior Teodorovici a declarat presei că adoptarea ei va fi amânată pentru mai.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că poziția României i-a surprins pe oficiali, întrucât nu mai exista vreun motiv de amânare, având în vedere că țările reticente fuseseră deja convinse să renunțe la veto.

Președinția a decis „unilateral și fără nici un motiv întemeiat” că lista nu este pregătită pentru adoptare, a relatat diplomatul. Discuțiile sunt încă în curs, în încercarea de a se ajunge marți la un compromis.

Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a declarat că lista trebuie să fie adoptată marți.

Săptămâna trecută statele UE au blocat adoptarea unei alte liste negre de țări, care au deficiențe în combaterea spălării de bani și finanțării terorismului, în urma presiunilor făcute de Arabia Saudită, SUA și Panama.

Documentele UE arată că Italia și Estonia au fost singurele dintre cele 28 de state care au obiectat față de lista neagră a paradisurilor fiscale, ambele insistând să nu fie incluse și Emiratele Arabe Unite (EAU).

Însă marți obiecțiile lor au eșuat, au declarat mai mulți oficiali.

Sosind la reuniune, ministrul italian de finanțe Giovanni Tria a declarat că Roma vrea să le lase mai mult timp EAU pentru a adopta legi care să le permită să se conformeze standardelor fiscale UE.

Întrebat dacă va renunța la veto în chestiunea EAU, el a declarat: „Opinia noastră nu se schimbă, dar vom ține cont de pozițiile altor state”, adăugând că, dacă EAU ar fi incluse, ele ar urma apoi să fie rapid excluse, odată ce vor fi adoptat noile legi.

Săptămâna trecută Regatul Unit a renunțat la veto în privința includerii teritoriului său extern Bermuda, arată documente UE consultate de Reuters.

Lista neagră originară cuprindea 17 jurisdicții, inclusiv EAU, dar s-a contractat la numai cinci, după ce majoritatea țărilor s-au angajat să-și amendeze normele fiscale. Lista cuprinde în prezent Samoa, Trinidad și Tobago și trei teritorii ale SUA: Samoa Americană, Guam și Insulele Virgine Americane.

Bermuda, EAU, Aruba, Oman și Barbados se numără printre jurisdicțiile care ar urma să fie incluse pe lista adusă la zi.

Articol de Francesco Guarascio

https://www.nytimes.com/reuters/2019/03/12/business/12reuters-eu-tax-blacklist.html

Traducere: Andrei Suba/asuba/czaharia

THE NEW YORK TIMES (SUA), 12 martie 2019 (Reuters)