Laura Coman este marea speranță a României pentru o medalie olimpică la Tokyo 2020 la tir. Deținătoarea recordului continental în proba de pușcă 10 metri aer comprimat, frumoasa sportivă țintește o medalie de aur la Europenele de la Osijek (Croația) de săptămâna viitoare. Titlul la invididual îi lipește din palmares.

„Mă simt în formă, antrenamentele au decurs foarte bine. Spre deosebire de anul trecut, când poate nu speram la o medalie de aur la Europene, anul acesta plec cu gândul acesta în Croația. Mă voi mulțumi însă cu o medalie de orice culoare. Este un am preolimpic cu multe competiții și obiectivul este să obținem calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo încă din 2019”, spune sportiva antrenată de Olimpiu Marin.

Stickere pe pușcă și unghii tricolore

Laura face parte din ”Programul Samurai” al Comitetului Olimpic, alături de alți sportivi cu potențial de a cuceri medalii la Tokyo 2020. Dinamovista este războinică însă doar în sala de antrenamente. „În afara sălii, nici nu vreau să aud de arme, să le văd măcar. Nu merg la mare să trag cu pușca să câștig maimuțoi. Sunt concentrată doar pe ce am de făcut. Pregătirea mentală contează peste 50% la tir”.

Campioană mondială universitară în 2015, Laura colecționează stickere de la competiții și le lipște chiar de arma de concurs. Are o singură superstiție. Își vopsește o singură unghie tricoloră la concursurile importante înainte să apese pe trăgaci. Laura nu se vede ca Angelina Jolie în rol de „Tomb Raider”. Spune că viața bate filmul. La tir sportiv diferența se face doar la câțiva milimetri. „Nu mă impresionează filmele de acțiune, știu că sunt false. La noi precizia este foarte mare”, spune sportiva samurai.

Alin Moldoveanu, idol apoi coleg

Laura îl are ca model pe Alin Moldoveanu, campionul olimpic de la Londra. Abia se apucase de tir, a văzut concursul la TV și acela a fost momentul psihologic care i-a marcat cariera. „Pe mine m-a stimulat mult aurul olimpic al lui Alin. Sper să ajungem împreună la Jocurile Olimpice, dar nu trebuie să punem presiune pentru că e important să concurăm cu plăcere. Singurii care sunt de temut sunt sportivii din China, dar nici ei nu sunt roboți, nu sunt de neînvins. Trebuie doar să fim mai concentrați ca ei”, spune optimistă campioana europeană din 2018 cu naționala României.

Palmares Laura Coman

Campioană Mondială Universitară Gwangju (Coreea de Sud) 2015

Multiplă campioană&recordmenă națională

Aur Cupa Mondială Munchen 2017

Argint Cupa Mondială New Delhi 2017

Aur Cupa Mondială Guadalajara 2018

Recordmenă europeană cu 251,5 puncte la pușcă 10 m aer comprimat

Campioană europeană tir cu naționala României la Gyor 2018