Realizator: România este o ţară pro-europeană, a arătat preşedintele Klaus Iohannis la Summitul PPE, desfăşurat astăzi, la Bucureşti, în contextul alegerilor europarlamentare din 26 mai. La reuniunea liderilor locali şi regionali ai PPE, Manfred Weber, candidatul acestei formaţiuni la preşedinţia Comisiei Europene, şi-a prezentat viziunea asupra viitorului Uniunii Europene.
Reporter: În discursul ţinut în faţa celor peste 4.000 de participanţi la summitul Popularilor Europeni, preşedintele României le-a cerut liberalilor să apere destinul occidental al naţiunii. Alegerile europarlamentare sunt percepute adesea ca fiind mai puţin relevante pentru impactul pe care îl au în viaţa de zi cu zi a oamenilor – o evaluare eronată, crede preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Uneori, din cauza formei adesea excesiv de birocratice în care lucrează instituțiile europene, omitem esențialul: oamenii sunt cei care se află în centrul construcției europene, iar instituțiile au misiunea de a fi în slujba oamenilor.
Reporter: La rândul său, candidatul Popularilor Europeni la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, arăta că politicienii ar trebui să nu ignore îngrijorările cetăţenilor.
Manfred Weber: Europa şi politica la nivel european trebuie să înceapă să asculte, să ia în considerare îngrijorările oamenilor. În calitate de primar, de reprezentant al nivelului local, dvs sunteţi zi de zi aproape de cetăţeni. Aşadar, să-i ascultăm pe primari este un lucru esenţial.
Reporter: În finalul reuniunii, preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a prezentat pe cei 21 de candidaţi ai formaţiunii la euroalegerile din luna mai, lista fiind deschisă de jurnalistul Rareş Bogdan./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie) – Reporter: Petruţa Dinu