Toto Cutugno şi Ucraina: de la „omului anului” la „persona non grata”

Un grup de deputați din cadrul Radei Supreme, parlamentul ucrainean, a cerut șefului serviciilor de securitate a țării, Vasili Gritsak, să interzică intrarea pe teritoriul ucrainean a cântăreţului Toto Cutugno, definit „agent de sprijin al războiului rus în Ucraina „. După includerea lui Al Bano, în urmă cu câteva zile, pe lista neagră a inamicilor unității naționale, Cutugno este al doilea cântăreț italian care riscă să nu mai poată pune piciorul în țară. Printre altele, Cutugno este așteptat sâmbătă, 23 martie, la Kiev, pentru un concert cu o orchestră de 60 de muzicieni în cel mai mare teatru ucrainean, 4 mii de locuri, vândute toate de săptămâni. Maestrul Cutugno, care nu se trezeşte niciodată înainte de ora trei după-amiază, a citit ştirile de dimineaţă care-l privesc şi a acceptat să vorbească.

Reporter: Ce se întâmplă, Cutugno?
Toto Cutugno: Sunt dezamăgit şi foarte supărat, dar, viva la vita!
Reporter: Pe deasupra mai e în mijloc şi un spectacol, peste o săptămână..
Toto Cutugno: Când am auzit că a explodat bomba, mi-am spus: vrei să vezi că mi se întâmplă şi mie, care sunt la fel de faimos ca Al Bano, dacă nu mai mult decât Al Bano?
După părerea mea şi-au făcut următoarele socoteli: cine sunt cei mai renumiți cântăreți din Est? ? Al Bano, Cutugno, Ricchi și Poveri, un pic Pupo și așa mai departe … dar chestia asta m-a enervat foarte mult pentru că eu am avut o relație de dragoste de lungă durată cu Ucraina. Printre altele, în urmă cinci sau șase ani am fost ales „Omul Anului” în Ucraina, așa că ştirea de azi m-a surprins foarte mult .
Reporter: Se pare că-i au vizor şi pe cei din Ricchi e Poveri…
Toto Cutugno: Bineînţeles, pentru că sunt la fel de faimoși ca mine! Dar trebuie spus că eu, spre deosebire de ei, s-ar putea să fi deranjat vreun ucrainean pentru că am adus Corul Armatei Roșii la Sanremo pentru a cânta la Festival cu mine. Reușind, printre altele, cu mari sacrificii deoarece iniţial Rai nu vroia, să fac ceva care va rămâne în istoria Festivalului de la Sanremo.
Reporter: Va rămâne și în istoria hotelierilor din Sanremo…
Toto Cutugno: Noi ne-am plătit cazarea, am luat din onorariul nostru şi am mai şi adăugat pentru a-i aduce aici pe acei patruzeci de soldați minunaţi. Reprezentau muzica populară rusă: am cântat atât ‘l’Italiano’, cât și o piesă tradițională rusească. Mulți dintre ei au murit într-un acccident de avion, o aeronavă care a decolat de la Moscova la bordul căreia ar fi trebuit să mă îmbarc şi eu,..iar astăzi Totino-ul vostru nu ar mai fi existat .
Reporter: În Ucraina sunteţi considerat un „un prieten al lui Putin”. Printre altele, pe YouTube există un videoclip în care îl felicitaţi pe președintele rus.
Toto Cutugno: Și de-asta trebuie să fiu numit ‘putinian’? Pe Putin l-am întâlnit o singură dată la un spectacol la Kremlin. La finalul concertului, președintele rus a venit la noi, mi-a strâns mâna și m-a felicitat : aceasta a fost singura dată când l-am văzut pe dl Putin .
Reporter: Nu aţi luat niciodată poziții politice?
Toto Cutugno: Niciodată, eu sunt apolitic, printre altele, la următoarele alegeri nici măcar nu știu pe cine să votez. Am votat mult timp pentru Berlusconi, apoi am votat și pentru Renzi. Votez persoana care îmi place.
Reporter: V-aţi mai întors în Ucraina după anexarea Crimeii?
Toto Cutugno: În fiecare an și nu a existat niciodată vreo problemă. Managerul meu a avut contracte pentru Crimeea, dar pentru a nu crea probleme politice, având în vedere restricțiile hotărâte de guvernul ucrainean, am renunțat. Am mers peste tot, la Odesa, la Kiev, dar nu în Crimeea .
Reporter: Iar acum, după plângerea deputaților ucraineni, ce se va întâmpla cu concertul dvs?
Toto Cutugno: Pe acest deputat, primul semnatar al scrisorii, vreau să-l invit la concert, desigur, dacă mi se permite. Pentru că nu sunt supărat pe nimeni. Acum suntem în contact cu ambasadorul Italiei la Kiev şi sperăm ca problema să poată fi rezolvată deoarece există 4 mii de oameni care așteaptă să cânt în Ucraina. Ce vom face?.
Reporter: Sunteţi iubit în Ucraina.
Toto Cutugno: Cu şase ani în urmă am fost ales „Omul Anului” în Ucraina, iar acum mă îngrozeşte faptul că în aceeași țară sunt considerat ‘persona non grata’. Nu l-am întâlnit niciodată pe președintele Porošenko, dar în 25 de ani am întâlnit trei președinți, așa că nu înțeleg ce se întâmplă. În 1990 am scris o melodie numită ‘Together 1992’, care vorbea despre o Europă unită, eu iubesc Europa, acesta este mesajul meu către toate țările europene pentru a rezolva toate problemele.
Reporter: Dacă, aşa cum vă dorim, va avea loc spectacolul, veţi spune ceva publicului?
Toto Cutugno: Dacă mă vor lasă, voi spune: „Sunt aici, vă iubesc, ascultaţi-mă și emoţionaţi-vă cu muzica mea.

Interviu realizat de Carlo Moretti
Traducerea: Cătălina Păunel
www.repubblica.it (16 martie)