Agenda săptămânii parlamentare

Începe o nouă săptămână parlamentară. Plenul Camerei Deputaţilor dezbate astăzi, moţiunea simplă împotriva ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici. Documentul – care va fi votat miercuri – critică prevederile Ordonanţei de Urgenţă 114, care impune noi taxe pentru bănci şi companiile din energie şi telecomunicaţii.
Reporter: Angela Matei – Principalul mesaj, pe care opoziţia îl transmite ministrului finanţelor Eugen Teodorovici este acela de a abroga Ordonanța de Urgență 114. Moţiunea simplă este inițiată de 103 parlamentari USR, PNL și PMP, care apreciază că prin măsurile fiscale pe care le introduce, ordonanţa afectează creșterea economică și poate arunca România în criză.
Cristina Pruină, liderul deputaţilor USR: Vrem să dăm un semnal angajaților și întreprinderilor românești, că Parlamentul României va încerca cel puțin să repare, dacă nu să abroge această ordonanță toxică pentru economia României. Aceasta trebuie lăsată în pace.
Reporter: Votul asupra moțiunii va fi dat miercuri, când deputații ar urma să se pronunțe și asupra moțiunii pe justiție, a cărei votare a fost amânată în urmă cu două săptămâni din lipsă de cvorum. Ordonanța 114 rămâne și în atenția comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, sesizate fie pentru aviz, fie pentru întocmirea raportului. Şi pe acest subiect discuțiile au fost amânate în așteptarea unei decizii la nivelul coaliției de guvernare. Au loc încă analize în ceea ce priveşţe efectele şi oportunitatea anumitor modificări. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că săptămâna aceasta ar putea anunța primele concluzii.
Eugen Teodorovici: La finanţe, închidem propunerea de modificare pe ordonanţa respectivă, pe zona de bănci şi Pilon II. Colegii din guvern, responsabili de zona de energie şi comunicaţii, fac acelaşi lucru, astfel încât în următoarele zile să putem centraliza toate aceste propuneri de modificare şi să putem discuta poate chiar şi în mod public. Eu, personal, pe bănci, pe Pilonul II, poate o să notific şi Banca Centrală Europeană, pentru că aşa am stabilit cu dânşii. Avem deja un concept agreat şi de Asociaţia Română a Băncilor.
Reporter: Potrivit ministrului, se caută soluţii agreate de ambele părţi, dar care să garanteze stimularea creşterii economice, băncile să finanţeze economia reală, să crească intermedierea financiară, iar pe partea de energie, consumatorii vulnerabili să fie protejaţi de creşterile nejustificate de preţuri, a precizat Teodorovici./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie)