În Camera Deputaţilor se dezbate moţiunea simplă la adresa ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici

În Camera Deputaţilor se dezbate moţiunea simplă la adresa ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici, prin care opoziţia cere şi abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 114, adoptată de guvern la sfârşitul anului trecut. Aceasta introduce noi măsuri fiscal- bugetare, pe care semnatarii moţiunii le consideră toxice pentru economia ţării. Angela Matei a urmărit lucrările.
Reporter: O estimare prea optimistă a veniturilor în construcţia bugetului şi impredictibilitatea fiscală sunt principalele critici formulate de opoziție. Semnatarii moțiunii spun, de asemenea, că efectele Ordonanței 114 vor fi resimțite atât de populație, cât și de mediul de afaceri și au cerut abrogarea acesteia.
Liderul deputaţilor USR Cristina Prună: OUG 114 a fost încă un exemplu negativ de impredictibilitate fiscală, adică ceea ce a văzut mediul de afaceri de doi ani încoace sub guvernarea PSD – ALDE, de lipsă de viziune și de consultare cu aceștia. Mediul de afaceri din România a ajuns, în ultimii ani, să fie mai preocupat de riscurile politice și de noile reglementări care pot apărea peste noapte decât de extinderea în regiune sau de creșterea competitivității, sau de crearea de noi locuri de muncă pentru românii pe care chiar dumneavoastră spuneți că vreți să-i apărați.
Reporter: Ministrul finanţelor a precizat, în schimb, că în ordonanţă sunt cuprinse și alte măsuri, precum creșterea punctului de pensie sau acordarea voucherelor de vacanță și deci nu poate fi abrogată. În ceea ce privește măsurile fiscale, Eugen Teodorovici spune că acestea sunt susținute de argumente tehnice.
Eugen Teodorovici: Spuneţi dumneavoastră că România a inovat noi taxe şi că acestea nu se mai aplică nicăieri în UE. Din contră, sunt foarte multe țări europene care aplică corecții pentru a stopa creșterile explozive de prețuri la utilități, pentru a contracara diferențele imense dintre rata dobânzii la credite și rata dobânzii la depozite sau pentru a proteja consumatorii de practici incorecte. Puteți verifica: mecanismul de protecție al consumatorilor pe care îl propunem pentru România funcționează și în Italia, în Franța și se reglementează acum și în Marea Britanie. În domeniul comunicațiilor se discută de cel puțin cinci ani despre legea taxării giganților tech drept o chestiune de justiție fiscală.
Reporter: Astăzi are loc doar dezbaterea moțiunii, urmând ca votul să fie dat miercuri.
Realizator: Ordonanţa 114 rămâne în atenţia comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Preşedintele Senatului Călin Popescu- Tăriceanu a precizat că principiile, pe care este construită ordonanţa, sunt valabile în continuare, dar vor fi făcute modificări convenite cu factorii implicaţi. Intenţia este de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi. Taxa pe activele bancare nu va fi legată de indicele ROBOR şi va exista un stimulent pentru bănci în aşa fel încât ele să scadă dobânzile – a mai spus Călin Popescu- Tăriceanu./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie)