Legea sănătăţii, modificare referitoare la dosarul electronic al pacientului

O nouă modificare a Legii sănătăţii, referitoare la dosarul electronic al pacientului, a intrat recent în vigoare. Schimbările au fost făcute după ce actul normativ a fost contestat cu succes la Curtea Constituţională, iar acum dosarul electronic este împărţit în mai multe module cu grade diferite de acces.
Reporter: Cristiana Sabău – Modulul sumar de urgenţă din dosar putea fi accesat până acum fără consimţământul pacientului doar de Ambulanţă, SMURD şi UPU. De acum, au dreptul să îl vadă şi medicii de familie. Pentru celelalte module este nevoie de acordul titularului. Preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa Năsăud, Camelia Ilişuan:
Camelia Ilişuan: Consimţământul se poate da în două modalităţi: fie accesează pacientul dosarul electronic şi dă acolo drept de acces la medicii pe care îi doreşte el, fie în baza cardului de sănătate sau a matricei, aceea care se eliberează de către medicii de familie.
Reporter: O altă modificare se referă la cei care refuză să aibă un dosar electronic.
Camelia Ilişuan: Acest dosar va exista, doar că nu vor fi datele pacientului: nume, cod numeric personal, dar el va exista. Se vor transmite în dosar toate serviciile medicale care se acordă. Sunt necesare şi vor fi accesate în scopuri statistice şi de cercetare de către Ministerul Sănătăţii, chiar şi Casa Naţională.
Reporter: Sub sancţiunea unor amenzi, toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să completeze de acum dosarul electronic.
Camelia Ilişuan: Medicii care nu sunt în contract cu Casa vor trebui să obţină un certificat digital, aprobat de Case, pentru a putea accesa această aplicaţie.
Reporter: La rândul lor, asiguraţii pot trece în dosar date despre grupa sangvină şi RH, despre medicamentele la care sunt alergici, toate – informaţii vitale în caz de urgenţă./ilixandru/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie)