Premianţii Galei Radio România Cultural 2019

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XIX-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 18 martie, la Teatrul Odeon.

Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, a jurnaliştilor şi criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei.

Câştigătorii premiilor speciale au fost: pianistul Valentin Gheorghiu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, scriitoarea Ana Blandiana, care a primit premiul 30 de ani de Libertate, pianista Alina Pavalache distinsă cu premiul Sezonul Cultural România-Franţa, artista Lia Perjovschi, distinsă cu premiul România Europeană.

Deosebit de apreciat a fost recitalul lui Alexandru Andrieş care a oferit spectatorilor şi ascultătorilor care au fost pe frecvenţele Radio România Cultural, urmărind în direct transmisia evenimentului, un periplu muzical care a acoperit temporal întreaga perioadă de 45 de ani a carierei sale.

Premiile acordate sunt următoarele:

La categoria ProzăGabriela Adameşteanu – pentru volumul Fontana di Trevi;

La categoria PoezieVasile Leac – pentru cartea monoideal, Editura Nemira;

La categoria Teatru: regizorul Radu Afrim – pentru spectacolul Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti;  

La categoria FilmSoldaţii. Poveste din Ferentari de Ivana Mladenovic

La categoria Arte VizualeIosif Kiraly – pentru Uşi închise, plicuri deschise – Lucrări timpurii, 1975-2000 (expozitie deschisă la MNAC în perioada 26.04-30.09 2018, curator Ruxandra Demetrescu);

La categoria ŞtiinţăAsociaţia 2Celsius – pentru a fi iniţiat, în 2018, o campanie de măsurare independentă a pulberilor din aer şi de promovare a soluţiilor de transport alternative în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării;

La categoria Muzică: Ioan Vrăsmaş – fondatorul primei companii private de operă din România, Opera Vox;

La categoria EducaţieAsociaţia Teach For Romania pentru impactul major în educaţie pe care-l are în şcolile din medii dezavantajate.

Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător şi critic literar , Mihaela Michailov – critic şi dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor şef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

Un eveniment: Radio România. Cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Producător: Radio România Cultural. Parteneri: Teatrul Odeon, Librăriile Cărtureşti, Enjoy TV. Sponsori: Aqua Carpatica, Dora Bloom, Asociaţia Somelierilor din România, Perso.ro, Cotnari, Tohani România, Domeniile Sâmbureşti.