2019. március 20

A képviselőház elutasitotta a két miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványokat

A képviselőház 108 szavazattal, 154 ellenében és 18 tartózkodás mellett szerdán elutasitotta a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici, ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A dokumentumban az ellenzék elmarasztalta a 114. számú sürgössségi kormányrendeletet, mely értelmében új illetéket rónak a bankokra, az energiügyi és távközlési társaságokra. A szerdai plénumon a képviselők 126 szavazattal és 148 ellenszavazattal elutasitották a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen beterjesztett egyszerű bizalmatlansági inditványt is. Az ellenzék Toader miniszternek az igazságügyi törvényeket módositó sürgösségi kormányrendeletet, az igazságszolgáltatási rendszer gyenge finanaszirozását, valamint az igazságügyi reform monitorizálásának beszüntetésére adatott lehetőség elszalasztását rótta fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Törvény készül a Mesterségek Nemzeti Napjának bevezetésére

A szakoktatás fellenditése érdekében a képviselőház szerdán törvénytervezetet fogadott el, mely értelmében március 11-ét a Mesterségek Nemzeti Napjának nyilvánitják. A képviselők a kezdeményezést 262 szavazattal, öt ellenében és kilenc tartózkodás mellett fogadták el. A törvénytervezet szerint a tanügyminisztérium, a tanfelügyelőségek, tanintézmények, valamint a parlament, az Elnöki Hivatal , a kormány, a központi és helyi önkormányzatok illetékes szervei e napon nevelési-oktatási programokat szerveznek a szakképzés és a mesterségek fellenditése céljából. A tervezet szerint, a Mesterségek Nemzeti Napja alkalmából szervezendő események költségeit az oktatási intézmények, a központi és helyi önkormámyzatok költségvetéséből fedezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉGEK – 03.20)

Tűntettek a taxisok a Victoria-palota előtt

Taxisok, kisbuszok és autóbuszok sofőrjei tűntettek szerda délelőtt a kormány épülete előtti téren. A  személyszállitók küldöttsége és a kormányképviselők között tartott tárgyalások a fuvarozók javára zárultak. Mint Augustin Hangiu, a Román Szállitók Szövetségének (FORT) elnöke elmondta, a kormány képviselői biztositották a fuvarozókat afelöl, hogy rövid időn belül megoldják követeléseiket, azaz a taxis törvényből törlik az „ismételt” kifejezést az illegális személy- és árufuvarozás hatékony leküzdéséért, illetve meghosszabitják a megyék közötti és a megyei személyszállitási programot. A megállapodás eredményeként a tiltakozók visszavonultak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Vizsgálat indul a Taromnál

A képviselőház plénuma szerdán jóváhagyta a Tarom állami légitársaság által 2007 és 2018 között kifejtett tevékenység kivizsgálását. Az ellenörzést a képviselőház szállitásügyi bizottsága végzi. A képviselők, megvizsgálják a társaság tevékenységét szabályozó törvényes keret tiszteletben tartását, a 2018-ban eladott két repülőgép ügyét, a társaság jogállását, a vezetőtanács ellenörző kötelességeinek teljesitését, a keretszerződést és a flotta összetételét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Andrei Demeny, RADOR