2019. március 21

Corina Creţu európai biztos Bukarestben megvitatja az EU következő költségvetésének prioritásait

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos pénteken Bukarestbe érkezik, ahol megvitatja az EU következő költségvetésének beruházási prioritásait. Az európai biztos részt vesz az országjelentés ismertetésén, amelyre az Európai szemeszter keretében kerül sor, valamint egy konferencián. Hivatalos közlemény szerint, Corina Creţu korábban úgy vélekedett, hogy az európai alapokat elsősorban az innovációra, a kis- és középvállalatok támogatására, a stratégiai szállitási hálózatok kiépitésére, a foglalkoztatást előmozditó intézkedésekre és a társadalmi befogadásra kell forditani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Sztrájkoltak a metró alkalmazottai

A metró alkalmazottai csütörtökön sztrájkőrséget álltak egy órán át a szállitási minisztérium épülete előtt. Ugyanakkor bejelentették, hogy pénteken is felújitják e tiltakozási formát, annak reményében, hogy érdekképviselőiket fogadja a szállitásügyi miniszter.Ion Rădoi szakszervezeti vezető igy nyilatkozott: „A közömbösség és a társadalmi párbeszéd hiánya arra késztetett, hogy kimenjünk az útcára. Elégedetlenségünket a személyzet hiánya, a közlekedés biztonságára használt alkalmazottak nagyszáma – akik nem is rendelkeznek a szükséges szakképesitéssel -, a szerelvények és felszerelések vásárlására megszervezett közbeszerzések mikéntje váltotta ki”. Megjegyzendő, hogy a tiltakozók küldöttségét csütörtökön fogadta Dragoş Titea szállitási államtitkár és a megbeszélések után a tárcavezető úgy döntött, hogy a Metrorex Ellenörző Testülete kivizsgálja az alkalmazottak által jelzett problémákat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Ideiglenesen új vezérigazgatót neveztek ki a TAROM légitársaság élére

Florin Susanut nevezte ki a TAROM igazgatótanácsa a légitársaság ideiglenes vezérigazgatójának, mivel Werner Wolff vezérigazgató mandátuma csütörtökön lejárt és az igazgatótanács úgy döntött, hogy nem hosszabitja meg. Flroin Susanu még 2010-ben is volt az állami légitársaság ideiglenes vezérigazgatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Klaus Iohannis: Románia elkötelezett az erős transzatlanti kapcsolatok kiépitése iránt

„Románia teljes mértékben elkötelezett az erős transzatlanti kapcsoplatok kiépitése iránt, valamint az USA és az EU, az EU és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közötti együttműködés szorosabbra fűzése mellett”, hangsúlyozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő az Amerikai Kereskedelmi Kamara Európai Unió mellett működő kirendeltsége által évente megrendezett brüsszeli konferencián. „Az erős transzatlanti együttműködés fontos feltétele gazdaságaink és állampolgáraink fejlődésének. A transzatlanti partnerség világviszonylatban is stratégiai fontosságú. Mint az Egyesült Államok stratégiai partnere, Románia úgy véli, hogy az Európai Unió Tanácsa elnökségének betöltése jó lehetőség arra, hogy befolyásolja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kooparáció pozitiv alakulását. A transzatlanti kapcsolat a globális stabilitás záloga, a közös jólét hajtómotorja.Európa biztonsága és fejlődése szorosan fűződik az Egyesült Államok biztonságához és prosperitásához”, mondotta Klaus Iohannis.A román államfő csütörök délután részt vesz az Európai Tanács tavaszi munkálatain és találkozik a tanács elnökével, Donald Tuskkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)
Rozália Gănciulescu/rganciu