MAGYAR NEMZET: Majoritatea guvernamentală din România a impiedicat demiterea ministrului de justiţie

Datorită voturilor negative ale coaliţiei de guvernare de la Bucureşti, moţiunea iniţiată împotriva ministrului de justiţie Tudorel Toader de către opoziţia de centru dreapta pentru ordonanţa de urgenţă privind modificarea regulilor numirii şefilor de parchete a fost respinsă.
Ordonanţa elaborată de Toader a provocat un val de proteste în tribunalele din România, iar în cele din urmă guvernul a retras majoritatea măsurilor. După ce Cabinetul a dat înapoi, protestul judecătorilor şi procurorilor s-a atenuat, dar nu şi în unele judecătorii unde chiar şi după ce trecuseră deja câteva săptămâni de la revocarea parţială a ordonanţei, nu s-a schimbat nimic.
În moţiunea înaintată parlamentului, opoziţia l-a acuzat pe ministru de faptul că intenţionează să transfere justiţia sub controlul politic al social-democraţilor. Opoziţia de centru dreapta a apreciat că Toader se poartă ca un avocat al liderului social-democrat Liviu Dragnea, ajuns în faţa justiţiei pentru a doua oară pentru corupţie, iar singurul scop al reglementărilor sale îl constituie împiedicarea tragerii la răspundere a lui Dragnea şi a tovarăşilor săi.
UDMR care l-a criticat pe Tudorel Toader pentru încăpăţânarea sa, a semnalat de asemenea că îşi retrage sprijinul faţa de ministru. Într-un comunicat emis miercuri UDMR a precizat că apreciază drept inacceptabilă ordonanţa de urgenţă a ministrului justiţie,i care ar suprascrie practic procesul parlamentar de doi ani privind reformarea sistemului juridic care, în opinia UDMR, propunea întărirea statului de drept şi echilibrul real dintre factorii puterii garantând prin separarea carierelor independenţa judecătorilor şi procurorilor.
În cursul dezbaterilor partea guvernamentală l-a criticat pe Toader, acuzându-l că întârzie cu modificarea codului penal şi doar a promis dar nu a elaborat ordonanţa – criticată atât de opoziţia de dreapta cât şi de Bruxelles – care ar permite rejudecarea proceselor conduse de completele de cinci membri ilegal constituite.
Iniţial partidele de guvernământ au amânat votul moţiunii, astfel încât în ultimele două săptămâni era incert dacă Toader se mai bucură de încrederea lor, dar la votul de miercuri „l-au apărat” totuşi pe ministru.
Moţiunea opoziţiei a fost respinsă cu 148 de voturi faţă de 126. Rezultatul votului nu a consolidat doar poziţia nesigură a ministrului, dar a evidenţiat şi faptul că majoritatea parlamentară este reprezentată şi în continuare de coaliţia social-liberală, iar sprijinul UDMR acordat opoziţiei de centru dreapta nu a fost suficient pentru a câştiga votul din Camera Deputaţilor.(MTI)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-roman-kormanytobbseg-megakadalyozta-az-igazsagugyi-miniszter-elmarasztalasat-6177713//istanesc/abuzoian

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 20 martie 2019

Traducerea: Imola Stănescu