Ambasada României la Londra a organizat o sesiune de informare despre drepturile cetăţenilor români post-Brexit

Ambasada României la Londra a organizat aseară o sesiune de informare despre drepturile cetăţenilor români post-Brexit. S-a pus accentul pe aşa numitul ”settled-status” sau statut de stabilire, care le va garanta tuturor cetăţenilor europeni care locuiesc în Regatul Unit, aceleaşi drepturi ca şi până acum. Persoanele care locuiesc de cel puţin 5 ani în Marea Britanie pot aplica pentru acest statut până la sfârşitul anului 2020, prin intermediul unei aplicaţii mobile pe sistemul Android. Cei care se află de mai puţin timp acolo pot aplica pentru statutul de pre-stabilire. Corespondentul Radio România la Londra, Dan Vasiliu, a stat de vorbă cu câţiva români veniţi la Ambasadă pentru informare, despre temerile lor legate de Brexit.
-: Sunt îngrijorată, mă gândesc poate în câţiva ani eu nu pot să-mi mai plătesc împrumutul pentru casă pentru că nu mai am voie să mai stau aici, pentru că dintr-o dată se trezesc că nu mai vor să ne garanteze drepturile respective, şi bineînţeles că ne îngrijorează lucrurile astea.
-: În primul rând este interesant faptul că se reglementează statutul emigranţilor, românilor, care sunt în UK. Este dificil pentru noi, având în vedere viitorul celorlalţi români care îşi vor dori să vină în UK să lucreze sau să se stabilească, sau să facă afaceri aici.
-: Brexitul e inevitabil, aşa că trebuie să o luăm ca atare.
Reporter: Credeţi că va afecta în vreun fel?
-: Nu, pe mine nu, nu cred, nu văd de ce. Munca tot muncă o să fie, viaţa de zi cu zi, oamenii o să fie aceiaşi, rasismul o să fie la fel… Deci nu o să se schimbe practic, doar o să ne controleze mai bine la vamă.
-: Personal am simţit impactul a ceea ce seamnă hostile environment, când fiul meu a călătorit singur, a aterizat pe aeroportul Luton, deşi călătorea cu paşaport britanic, a fost aliniat, li s-a spus că toţi bărbaţii din avionul respectiv să meargă pe partea dreaptă, să prezinte documentele la verificat, fără nici o explicaţie. El a întrebat de ce, fiind şi minor? Nu i s-a oferit nici o explicaţie. Deci, am simţit impactul în acest sens, şi da, mă îngrijorează./rpatulea/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 martie)