Reacţia Preşedinţiei României după anunţul privind mutarea Ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim

Preşedintele României, Klaus Iohannis, transmite într-un comunicat de presă că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. Decizia finală aparţine preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern – se mai arată în comunicat. Preşedintele consideră că prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează încă odată „totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român”. Administraţia Prezidenţială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de guvern.
Reacţia preşedintelui României vine după anunţul premierului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, făcut în cadrul unui discurs rostit la Washington, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice.
Viorica Dăncilă: Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că, după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României și guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului./lazard/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie)