2019. március 25

Viorica Dăncilă bejelentette, hogy Jeruzsálembe költöztetik Románia izraeli nagykövetségét

Viorica Dăncilă miniszterelnök vasárnap, Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy Románia nagykövetségét áthelyezik Tel Aviv-ből Jeruzsálembe, miután megvizsgálják az eljárás időszerűségét és közös nevezőre jutnak a döntőtényezőkkel. Az Amerikai-Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött konferenciáján a miniszterelnök egyben közölte, hogy a kommunizmus alatt Romániából távozott zsidóknak megadják a román állampolgárságot és nyugdijakba részesitik a Holokausztum túlélőit. Viorica Dăncilă egyebek mellett azt is megjegyezte, hogy az EU román elnökségének átvétele után, elsőként az antiszemitizmus elleni küzdelem témakörrel szervezett konferenciát Románia és mandátuma végén hasonló hasonló eseményt lát vendégül. „Románia továbbra is Izrael lojás barátja és európai szinten a jövőben is eltökélten támogatja a zsidó népet”, fűzte hozzá a román miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről a végső döntést az államfő hozza meg

Klaus Iohannis államfő sajtóközleményében leszögezte, hogy Románia nagykövetségének áthelyezésről Tel Aviv-ból Jeruzsálembe csakis egy átfogó elemzés után és a külpolitikai feladatokkal megbizott intézmények jóváhagyása után lehet szó. Ebben a kérdésben a végső döntést az államfő hozza meg. Az alkotmány értelmében az államelnök dönthet Románia külpolitikai kérdéseiben és az államelnök képviseli Romániát nemzetközi szinten, hangzik a közleményben. Klaus Iohannis szerint Viorică Dăncilă miniszterelnök ismét bebizonyitotta, hogy „semmibe veszi a román állam számára fontos döntések meghozását”. Kluas Iohannis államfő válaszreakciója azt követően hangzott el, hogy Viorica Dăncilă az Amerikai-Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) washingtroni konferenciáján vasárnap bejelentette, hogy Románia nagykövetségét áthelyezik Jeruzsálembe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

II. Abdullah jordán király lemondott romániai látogatásáról

II. Abdullah jordán király lemondott romániai látogatásáról Viorica Dăncilă miniszterelnök nyilatkozata elleni tiltakozás jegyében, közölte a hasemita királyság internetes portálján. Viorica Dăncilă vasárnap azt nyilatkozta Washingtonban, hogy Románia nagykövetségét áthelyezik Tel Aviv-ből Jeruzsálembe. II. Abdullah király romániai látogatásának agendájában szerepelt: a Klaus Iohannis államfővel való találkozó, megbeszélések több román parlamenti képviselővel és két fórumon való részvétel. A vizit során több dokumentumot is aláirtak volna, többek között egy együttműködési szerződést és programot. Megjegyzendő, hogy az iszlám országok vezetői Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosává nyilvánitották. A modern Izrael születése után Jeruzsálem évekig ketté volt osztva, keleti részét az arabok nevében Jordánia, a nyugatit pedig Izrael ellenőrizte. Az 1967-es háborúban ez megváltozott, Izrael kiterjesztette befolyását az egész városra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Összeült a PSD vezetősége a párt EP-jelöltlistájának elfogadásáért

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága hétfői ülésén szavazza meg az európai parlamenti választásokon induló jelöltjeinek listáját. A listát Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter vezeti. A jelöltlistán szerepelnek továbbá Dan Nica és Gabriela Zoană jelenlegi európai parlamenti képviselők, valamint Claudiu Manda, a Román Hirszerző Szolgálat tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság elnöke és Dragos Benea. A PSD listájára kerülhetnek olyan új nevek is, mint Carmen Avram televiziós műsorvezető. A szociáldemokraták ülésén részt vesz Liviua Drágnea pártelnök is. A PSD EP-jelöltlistáját kedden nyújtják be a Központi Választási Irodához. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Corina Creţu: Európának „sok összefogásra van szüksége”

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos hétfőn, Kolozsváron kijelentette, hogy Európának „sok összefogásra van szüksége”, mivel az Európai Unió régiói különbözőképpen reagálnak a társadalmunkat meghatározó provokációkra. Corina Cretu a Régiók Bizottságának ülésén vesz részt, amelyen az EU felzárkóztatási politikájának hatása kerül tertitékre. Az európai biztos megemlitette a változásokról európai szinten folytatott beszélgetéseit. „A klimaváltozás, globalizácó és a digitális technológia különböző hatással van az Európai Unió régióira és az iparra. Egyes régiók könnyeben igazodnak a változásokhoz, mig mások sokkal nehezebben és számos porblémával szembesülnek”, fűszte hozzá Corina Creţu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Demeny Andrei, RADOR