Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti a sărbătorit, la Ateneul Român, 70 de ani de muzică

Duminică, 24 martie, primul liceu de muzică din România și-a celebrat, la Ateneul Român, 7 decenii de activitate, cu un extrem de apreciat concert aniversar vocal simfonic susținut de elevi, profesori și absolvenți.

„Ne aflăm aici, în fața dvs., cei ce ne numim, cu reverență, «familia extinsă Lipatti», pentru a sărbători nu doar instituția Colegiului și pe toți cei cărora le datorăm acest moment, ci pentru a sărbători mai degrabă ce avem cu toții în comun: muzica.”  a declarat dna Venera Babeș, directorul Colegiului.

Prezentă la celebrare, dna ministru Ecaterina Andronescu a completat: “Mă adresez profesorilor Colegiului cu cuvintele lui Nicolae Titulescu, pe care le consider foarte potrivite acestei ocazii «Și chiar dacă nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar dacă nu voi fi nici o candelă, tot ajunge, pentru că m-am străduit să aprind lumina.» Dumneavoastră v-ați străduit să aprindeți lumina în mintea și sufletele copiilor pe care îi creșteți. La mulți ani!”

Într-o sală arhiplină, care a răsplătit cu îndelungi aplauze întreaga reprezentație, au interpretat un program foarte variat trei dintre ansamblurile Colegiului: Corul, Orchestra de Suflători și Orchestra Simfonică, sub baghetele dirijorilor Lăcrămioara Ana Pauliuc, Marcel Pețanca, Nicolae Racu și Andrei Ștefan Racu. Li s-au alăturat interpreți deja consacrați, foști elevi sau profesori ai Colegiului: pianistul Viniciu Moroianu, violonista Cristina Anghelescu, formația Distinto (Marius Olteanu – tenor, Octavian Dobrotă – tenor și Mihai Radu – bas).

Pe scena pe care acum aproape un secol evolua la pian copilul Dinu Lipatti, a răsunat duminică una dintre compozițiile sale, precum și piese ale lui Beethoven, Mozart, Musorgski, Ravel, de Falla, Iosif Ivanovici, Alfred Mendelsohn, Von Suppe, di Capua, Carl Orff, John Leavitt, Luigi Denza și Patrizio Buanne.

În finalul concertului, după interpretarea electrizantă a ultimei piese din program, Carmina Burana, cele 3 ansambluri reunite pe scenă au răspuns solicitării publicului cu un bis. Pe notele Marșului Radetzky, dirijorul Andrei Racu a avut prilejul să dirijeze cel de-al patrulea ansamblu, publicul, care a răspuns cu entuziasm, aplaudând la intensitatea și ritmul indicate de dirijor. Spectacolul s-a încheiat în această emoționantă armonie între sală și cei peste 200 de interpreți de pe scenă.

Colegiul a primit diplome de excelență din partea Ministerului Educației Naționale, a Direcției Învățământ preuniversitar și a Inspectoratului Școlar București. A fost, de asemenea, omagiat dl Florian Nemeș, precedentul director al Colegiului, căruia i-a fost înmânată o diplomă de merit pentru întreaga activitate. Mesajul său către viitori artiști este: “Țintiți sus și nu uitați că „Lipatti” este un miracol.”

Evenimentele ce vor marca cele 7 decenii de muzică la CNADL vor continua tot anul.

Înregistrarea întregului concert poate fi urmărită pe canalul de Youtube al Colegiului: https://www.youtube.com/watch?v=_uWAaeveimU, iar programul spectacolului pe website-ul Colegiului: https://cnadl.ro/evenimente/

CNDL mulțumește prietenilor și sponsorilor care au contribuit la succesul concertului: Primăria Sector 4, Tipografia Patriarhiei Române, TVR, Radio România Muzical, Radio București FM, Eurogifts, Alira, DC Communication, precum și tuturor profesorilor și părinților implicați în buna derulare a spectacolului.