Grădini urbane: Cercetătorii timișoreni au dezvoltat hibridul de tomate rezistent în balcon

Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului este foarte aproape de a crea și a lansa pe piață un hibrid de tomate care se pretează foarte bine culturii de balcon.
Este vorba despre așa-numitul concept de urban garden sau grădină urbană care permite cultivarea de legume în spații foarte mici. Prof. univ. dr. Radu Liviu Șumălean de la Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole spune că acest lcuru se întâmplă deja frecvent în marile aglomerări urbane și ține de bucuria de a-ți produce singur o parte din hrana necesară chiar pe propriul balcon.
„Ideea de a-ți produce o parte din hrană chiar lângă tine și de a o folosi este un concep nou și este un concept care nu poluează, care îți permite să controlezi gradul de sănătate al roșiilor pe care le produci și prin acest lucru controlezi, de fapt, sănătatea ta”, spune prof. Radu Liviu Șumălean.
Hibrizii de roșii creați pentru acest tip de grădinărit trebuie să aibă câteva caracteristici importante în așa fel încât să se poată dezvolta în condiții de ghiveci sau jardinieră, dar să ofere și o producție mulțumitoare. Cercetările coordonate de profesorul Radu Liviu Șumălean au condus la crearea unui astfel de hibrid la universitatea bănățeană.
„Fructele acestui hibrid sunt fructe de dimensiuni mici, hibrizii pe care noi îi avem în testări au foarte multe fructe, adică pe un ciorchine sunt peste 200 de fructe și flori, înfloresc continuu, au creștere nedeterminată, ai noștri sunt galbeni și sunt foarte dulci. Deocamdată avem un singur cultivar și rezultatele pe care le-am obținut sunt foarte bune atât în condiții de seră cât și în condiții de camp. Nu s-a îmbolnăvit, are frunze foarte puține și este plin de fructe”, spune prof. Radu Liviu Șumălean.
Hibridul bănățean are un ascendent genetic filipinez și se adaptează foarte bine condițiilor de balcon, nefiind foarte pretențios. Are nevoie de un amestec bun de pământ, de apă, lumină și la nevoie de un tratament pe bază de cupru. Semințele ar putea fi disponibile, pentru cei interesați, chiar de anul acesta. (RADIO TIMIŞOARA – 25 martie)/rcostea