JERUSALEM POST: România la AIPAC: Ne vom muta ambasada la Ierusalim

România a anunţat, duminică, că îşi va transfera ambasada sa la Ierusalim.

Premierul român Viorica Dăncilă a făcut anunţul în timpul discursului ei în faţa American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) a cărui sesiune a început duminică la Washington DC.

„Eu, în calitate de premier al României, şi guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada noastră la Ierusalim”, a spus Dăncilă. „Sprijinul nostru pentru statul Israel şi comunitatea evreiască este constant. Eu sunt hotărâtă să contribui la strângerea relaţiilor dintre Israel şi întreaga UE, mai ales acum, când România deţine preşedinţia Consiliului UE”.

Ea a promis că România va „rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi a statului Israel”, încheind cu cuvintele „shalom chaveirim (pace prieteni), să ne vedem la Ierusalim”.

Înaintea anunţului ei, preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez a spus că ţara lui îşi va deschide „imediat” misiunea sa diplomatică la Ierusalim. Comentariile lui Hernandez la AIPAC transformă Hondurasul în ultimul stat care urmează să deschidă o misiune în capitala (israeliană).

„Honduras va deschide imediat misiunea noastră diplomatică oficială şi aceasta va extinde ambasada noastră în capitala Israelului, Ierusalim”, a spus Hernandez mulţimii.

Demersul României este în curs de câteva luni.

În februarie, o delegaţie israeliană s-a deplasat la Bucureşti pentru a consolida legăturile şi a reafirma relaţiile diplomatice interconfesionale dintre cele două părţi. Delegaţia a fost condusă de ministrul israelian pentru Egalitate socială Gila Gamliel, care s-a întâlnit cu Dăncilă, precum şi cu mulţi alţi miniştri şi membri ai Parlamentului român pentru a încuraja „sprijinul activ pentru statul Israel”.

Principala temă a discuţiilor din timpul vizitei a fost mutarea Ambasadei române din Israel la Ierusalim.

Încă din octombrie 2018, România a relatat că a finalizat raportul analitic asupra potenţialului transfer la Ierusalim al Ambasadei României din Israel.

JERUSALEM POST (Israel) – 24 martie 2019

https://www.jpost.com/Diaspora/Romania-announces-it-will-move-its-embassy-to-Jerusalem-584449

Traducerea: Adriana Buzoianu