Revista presei internaţionale – 25 martie 2019

Premierul Marii Britanii şi-a petrecut weekendul încercând să obţină susţinere pentru acordul de Brexit, dar sunt speculaţii că membrii cabinetului său vor să o oblige să demisioneze, scrie presa britanică. „11 miniştri ai cabinetului britanic au confirmat că doresc ca premierul May să facă loc pentru altcineva la conducere”, scrie „Sunday Times”. „S-a terminat timpul pentru Theresa May, dar nu ar fi pentru prima oară” – comentează „Washington Post” şi concluzionează: „Theresa May trebuie să se confrunte cu o insurecţie în timp ce încearcă să treacă acordul său de Brexit prin Parlament, în această săptămână”. „Miniştrii britanici neagă că ar fi complotat pentru îndepărtarea din funcţie a premierului May”, scrie „The Guardian” şi adaugă că în cabinetul lui Theresa May sunt „conservatori frustraţi şi disperaţi să găsească o cale de a merge mai departe, pentru că nu sunt siguri că acordul de Brexit va trece de votul din Parlament”. „Premierul Marii Britanii duce o luptă pierdută din start” – este de părere ziarul german „Handelsblatt”. Resentimentul propriilor miniştri şi nemulţumirea conservatorilor au crescut atât de mult încât se pare că premierului îi sunt zilele numărate, relevă ziarul german şi conchide: „În scurtul său mandat, Theresa May a supravieţuit multor solicitări de a-şi da demisia şi multor tentative de răsturnare de la conducerea guvernului. Acum, însă, au apărut presiuni suplimentare odată cu demonstraţiile de masă organizate în weekend la Londra împotriva Brexitului. Sute de mii de britanici au cerut un al doilea referendum privind Brexitul, mulţi protestatari cerând chiar demisia premierului”, mai scrie „Handelsblatt”. Mii de britanici au participat la marşul de sâmbătă de la Londra, sub sloganul „Lăsaţi decizia în seama poporului”, scrie „Evening Standard”. După demonstraţiile de sâmbătă, petiţia lansată pentru revocarea Articolului 50 a strâns peste 5 milioane de semnături, informează „The Guardian”. Ziarul îl citează pe primarul Londrei, Sadiq Khan, care a participat la demonstraţii alături de mai mulţi politicieni şi a declarat: „E timpul să ne lăsaţi nouă, poporului britanic, ultimul cuvânt cu privire la Brexit”.
Proteste au avut loc şi în Franţa, unde continuă mişcarea „vestelor galbene”. După un marş paşnic către biserica Sacre Coeur din Paris, mai mulţi demonstranţi au intrat în altercaţie cu forţele de securitate, informează „France 24”. Protestatarii au fost mai reţinuţi, însă, mai ales că guvernul francez a mobilizat forţele suplimentare de poliţie şi forţele militare, adaugă publicaţia. „Le Monde” precizează că la Nisa au fost interzise duminică protestele, în aşteptarea vizitei preşedintelui Chinei, Xi Jinping. „Preşedintele chinez se află într-un turneu prin Europa, care îl aşteaptă pe o poziţie fermă”, titrează „Le Monde” şi continuă: „Vizitând Italia, apoi Franţa, Xi Jinping doreşte să-şi promoveze iniţiativa care prevede construirea unui nou drum al mătăsii. În acest context, ţările membre ale Uniunii Europene vor să demonstreze că sunt unite în faţa ambiţiilor Chinei”. Liderul de la Beijing a sosit duminică la Nisa, în prima zi a vizitei oficiale în Franţa şi a fost găzduit peste noapte la celebrul Hotel Negresco. „Xi Jinping nu a venit în Franţa doar pentru a se bucura de un weekend pe Coasta de Azur”, scrie ziarul „Nice-Matin”. „Înainte de toate, preşedintele chinez se află în călătorie de afaceri. Din acest motiv, se pare că summitul UE-China, care va avea loc pe 9 aprilie, va fi unul tensionat, pentru că China s-a transformat din partener în rival care promovează sistematic alte modele de guvernare”, este de părere „Nice-Matin”.
„România a anunţat ieri că îşi va transfera ambasada la Ierusalim”, scrie „Jerusalem Post” şi îl citează pe premierul român, Viorica Dăncilă, care a făcut anunţul la Washington, în cadrul sesiunii AIPAC (Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene). România ar fi a treia ţară, după SUA şi Guatemala, care intenţionează să îşi mute ambasada la Ierusalim. Premierul Dăncilă a mai spus că România va „rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi a statului Israel”, conchide „Jerusalem Post”. „România şi Honduras recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului”, titrează „New York Times”. Demersul României este unul controversat, pentru că merge împotriva curentului restului Uniunii Europene, relevă ziarul american. De la Paris, „Le Monde” scrie: „Anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă în timp ce Bucureştiul deţine preşedinţia rotativă a UE a provocat dezaprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, care trebuie să dea undă verde unei astfel de decizii”. În finalul articolului, „Le Monde” subliniază: „Statutul Ierusalimului reprezintă una dintre cele mai dificile probleme în cadrul conflictului israelo-palestinian. ONU consideră că problema trebuie rezolvată şi agreată de israelieni şi palestinieni, iar în acest timp capitalele lumii nu trebuie să îşi stabilească reprezentanţele diplomatice la Ierusalim”.

(Magda Baciu)