2019. március 26

Klaus Iohannis befejezte a tanácskozásokat az igazságszolgáltatással kapcsolatos népszavazás megszervezéséről

Klaus Iohannis államfő a civil társadalom képviselőivel folytott kedden megbeszélést az igazságszolgáltatással kapcsolatos népszavazás megszervezéséről. Elena Ghioc, a Románia Kezdeményezés szervezet alapitójának tájékoztatása szerint az államfő a találkozón bejelentette, hogy a referendumot egyidőben szervezik meg a május 26-i európai parlamenti választásokkal. A találkozón több mint 20 egyesület és nemkormány szervezet képviseltette magát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Benyújtották a jelöltlistákat a BEC-hez a PSD, az USR-PLUSZ 2020 és az ALDE

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kedd délelőtt nyújtotta be a május 26-i európai parlamenti választások jelöltjeinek névsorát az Országos Választási Irodában (BEC). Codrin Ştefănescu, a párt főtitkára elmondta, hogy a jelöltlista támogatására több mint egymillió aláirást adtak le és hogy a következő időszakban a szociáldemokraták találkozókat és választási gyűléseket tartanak országszerte. A PSD-jelöltlistán az eslő helyen Rovana Plumb szerepel. Az USR-PLUSZ 2020 Szövetség jelöltlistáját 500 ezer aláirás kiséretében adta be a BEC-hez, mig a lista élére Dacian Cioloş volt miniszterelnök került. Az ALDE csaknem 400 ezer támogató aláirással nyújtotta be jelöltlistáját a BEC-hez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Bukarestben megkezdődött az Európai Unió Ifjúsági Konferenciája

Hétfőn, Bukarestben megkezdődött az Európai Unió Ifjúsági Konferenciája, melynek fő témái között szerepel a fiatalok beilleszkedése a munkaerő-piacon, és a fiatalok és hatóságok közötti párbeszéd javitása. A háromnapos eseményt a román EU-elnökség keretében szervezték meg.Constantin Bogdan Matei ifjúsági és sportügyi miniszter megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy a konferencián „együtt próbálják megtalálni azokat az innovativ eszközöket, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy minőségi párbeszédet folytassanak a hatóságokkal”. A miniszter szerint neveléssel és társadalomvédelemmel az Európai Uniónak egyensúlyt kell tartania a globális gazdasági versenyképességének szavatolása és állampolgárai életminőségének biztositása között.(RADOR HIRÜGYNÖKSLG – 03.26)

A szenátus elnöke lemondta marokkói látogatását az észak-afrikai ország kérésére

Lemondta marokkói látogatását Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke az észak-afrikai ország hatóságainak kérésére, közölte kedden közleményben a parlament felsőháza. A közlemény szerint a látogatást egy későbbi időpontra halasztották.A dokumentum nem tartalmaz részleteket a látogatás lemondásának okairól, de a román ellenzéki média diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Marokkó Viorica Dăncilă román miniszterelnöknek az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről tett vasárnapi kijelentése miatt mondta vissza a parlamenti küldöttség fogadását. A tervek szerint a delegációnak a marokkói parlament mindkét házának elnökeivel, a kormányfővel és a külügyminiszterrel kellett volna találkoznia.A miniszterelnök vasárnap az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) tanácskozásán jelentettebe, hogy Románia át fogja helyezni nagykövetségét Jeruzsálembe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)/rganciu