Revista presei internaţionale, 26 martie 2019

Săptămâna ce abia a început nu aduce nicio certitudine în ceea ce priveşte Brexitul. „Un drum lung şi sinuos, care pare să nu ducă nicăieri”, parafrazează The Times un cântec al emblematicei formaţii britanice The Beatles. „În doar câteva zile, pe 29 martie, expiră termenul prevăzut de tratate pentru negocierea unei ieşiri amiabile din UE, dată pe care partizanii Brexitului o numeau, acum doi ani, Independence Day”, reaminteşte Le Monde, care adaugă: „Lipsită de sprijinul Parlamentului, Theresa May a fost nevoită să solicite o amânare a Brexitului până pe 30 iunie, dată pe care Bruxellesul nu a acceptat-o, propunând 12 aprilie sau, în cazul în care Parlamentul londonez va vota acordul în următoarele zile, 22 mai. O altă publicaţie britanică, The Independent, scrie că există zvonuri legate de comploturi ministeriale destinate demiterii doamnei May. „Recenta succesiune de umilinţe – voturile de respingere din Parlament, refuzul brutal de la Bruxelles şi manifestaţiile de stradă ostile – nu fac decât să întărească atmosfera de „sfârşit de domnie”, constată Le Monde. Perspectiva unei demisii este analizată de publicaţia portugheză JORNAL ECONOMICO, care subliniază că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca cineva din Partidul Conservator să vrea cu adevărat să o înlocuiască pe May în această atmosferă tulbure. „Înlocuirea premierului în timp ce Brexit-ul nu este încheiat ar fi o pură sinucidere politică și doar cineva fără aspirații pe termen lung ar putea, pe termen scurt, să dorească să moștenească haosul”, conchide cotidianul portughez.
Aflat într-un turneu european, preşedintele chinez Xi Jinping face o campanie de imagine ţării sale în ajunul summitului UE de la Paris. Înainte de a sosi în Franţa, liderul de la Beijing a avut o vizită de trei zile în Italia, prima ţară din G7 care a declarat că se va implica în giganticul proiect al «noilor drumuri ale mătăsii» propus de China, aflăm din Corriere della Sera, care precizează că au fost semnate mai multe contracte între cele două ţări, în special în domeniul telecomunicaţiilor, cu o valoare totală de 20 de miliarde de euro. Le Monde atrage atenţia că „Semnarea documentului de aderare formală la proiectul drumurilor mătăsii a suscitat neliniştea aliaţilor Italiei, în special a celor din Uniunea Europeană”. Pe de altă parte, publicaţia franceză cu profil economic Les Echos anunţă că vizita preşedintelui chinez la Paris a dus la o mega-comandă din partea autorităţii aeroportuare a Chinei – 300 de avioane ale producătorului francez Airbus, cu o valoare totală de contract de 31,8 miliarde de euro.
Dincolo de Ocean, subiectul la ordinea zilei este publicarea aşa-numitului raport Muller. Aflăm detalii din USA TODAY: „Ancheta consilierului special Robert Muller, care a marcat în bună parte prima jumătate a mandatului preşedinţiei lui Trump, a fost prezentată în sumar în faţa Congresului. Concluzia anchetei este că nu există dovezi privitoare la colaborarea sau coordonarea membrilor echipei de campanie a lui Donald Trump cu guvernul Rusiei. Cât priveşte acuzaţiile de obstrucţionare a justiţiei, rezultatele investigaţiei sunt neconcludente”, scrie USA TODAY.
Pentru Los Angeles Times, investigaţia a lămurit oarecum chestiunea cu Rusia, dar a lăsat „o serie de întrebări importante fără răspuns, printre care se numără retractarea unor declaraţii ale consilierilor, mărturiile dovedite a fi mincinoase şi care nu au mai fost reevaluate şi vizitele unor emisari ruşi la Trump Tower”. Sobru ca de obicei, Washington Post consideră că „raportul pare să fi împrăştiat norii bănuielilor de conspiraţie ce au plutit deasupra administraţiei Trump în ultimele luni, dar deschide calea răzbunării actualului preşedinte, care poate poza în victimă a inamicilor săi politici”. „Trump se declară victorios şi le promite război duşmanilor”, titrează la rândul său New York Times, subliniind că raportul i-a consolidat poziţia şefului Administraţiei de la Casa Albă. „Întărit şi furios, preşedintele va putea acţiona de acum liber, fără a mai fi deranjat de vreo anchetă”, este concluzia editorialistului de la New York Times.
LE FIGARO reţine declaraţia premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, menţionând că aceasta este o mutare ce marchează o ruptură față de poziția europeană. „Declarația prim-ministrului român are o importanță deosebită în contextul în care Bucureștiul asigură în prezent președinția turnantă a Uniunii Europene”, subliniază Le Figaro. Anunţul premierului Viorica Dăncilă, făcut la New York în faţa reprezentanţilor unui comitet american de lobby pro-israelian, a suscitat critici din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, scrie la rândul său Le Monde, amintind că statutul Ierusalimului este o chestiune extrem de delicată în contextul negocierilor privind reglementarea conflictului israeliano-palestinien.

Ruxandra Lambru, Agenţia de presă RADOR