Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a primit interdicţie de a ocupa vreo funcţie publică timp de 15 ani

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a primit ieri interdicţia de a ocupa vreo funcţie publică timp de 15 ani. Guaido a respins decizia autorităţilor, care a fost criticată şi de Statele Unite.

Reporter: Cătălin Gomboş – Curtea de Conturi a Venezuelei i-a interzis lui Juan Guaido să mai ocupe vreo funcţie publică, întrucât acesta nu ar fi putut să justifice sursa banilor cheltuiţi pentru călătoriile externe de când a fost ales deputat. Interdicţia este de 15 ani – cea mai severă prevăzută de lege – şi teoretic intră în vigoare imediat ce a fost făcută publică, ceea ce înseamnă că Guaido şi-ar pierde funcţia de preşedinte al legislativului.

Decizia Curţii de Conturi a fost respinsă atât de Juan Guaido, cât şi de Statele Unite. Reuters observă că guvernul socialist al Venezuelei a fost acuzat în trecut că se foloseşte de Curtea de Conturi pentru a hărţui opoziţia; alţi lideri marcanţi ai acesteia, între care fostul candidat la alegerile prezidenţiale Henrique Capriles, au fost vizaţi de decizii similare. Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte al Venezuelei şi a fost recunoscut ca atare de 50 de ţări, între care Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Guaido a convocat, ca răspuns la decizia guvernului, noi proteste antiguvernamentale sâmbătă.

Manifestaţiile vor avea loc după ce, săptămâna aceasta, Venezuela a fost afectată de o nouă pană de curent electric la nivel naţional, cea de-a doua din ultima perioadă. Venezuela traversează o criză economică severă, generată de scăderea preţului la petrol şi de politicile socialiste ale guvernului./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie