Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene” deschis la Biblioteca Națională a României

Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene” își așteaptă vizitatorii, începând de vineri, 29 martie 2019, în incinta Bibliotecii Naționale a României.

Realizat de Uniunea Caricaturiștilor din România, Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiectul expozițional, curatoriat de Cristian Topan, reunește artişti din Austria (Klaus Pitter), Polonia (Henryk Cebula, Zbigniew Kolaczek, Marcin Bondarowicz), Italia (Gianluca Costantini, Emilio Isca, Paolo Dalponte), Spania (Ernesto Priego), Portugalia (Cristina Sampaio), Germania (A. Randin), Franța (Pierre Ballouhey), Bulgaria (Anatoliy Stankulov, Alla & Chavdar Georgiev), Olanda (Peter Nieuwendijk), Croația (Slobodan Botir), Bosnia-Herzegovina (Resad Sultanovic) și România (Horațiu Mălăele, Ion Barbu, Silviu Turculeț, Nicoleta Ionescu, Cristian Marcu, Mihai Pânzaru – PIM și alții ).

„Proiectul european oferă premisele păstrării și afirmării identității fiecărei națiuni, mizând pe libertatea de expresie specifică unei societăți deschise.  (…) Libertatea, democrația, respectul pentru drepturile omului și libertățile sale fundamentale și față de statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene, dar valorile culturale pe care le împărtășim sunt cel mai bun liant pentru a ne înțelege mai bine și pentru a simți că avem același orizont”, a precizat, la rândul său, directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Liviu Sebastian Jicman.

Opinia susținută și de președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, Cristian Topan: „Valorile europene creează o punte între culturi. Culturi care, deși provenind din zone geografice apropiate, prezintă diferențe care de-a lungul timpului au fost folosite ca pretext pentru a genera conflicte majore în istoria Europei. Crearea Uniunii Europene, acum 70 de ani, a însemnat aducerea la un numitor comun a acestor culturi, găsind, dincolo de diferențele care îmbogățesc patrimoniul spiritual al Batrânului Continent, lucrurile comune care să le apropie: libertatea, democrația, drepturile și libertățile omului, statul de drept, libertatea de expresie”.

„Valorile europene sunt adevăruri simple, ușor de ințeles, dar aplicarea lor cere acțiune zilnică și, nu o dată, eforturi și sacrificii uriașe. Libertatea, democrația și drepturile omului nu sunt, din păcate, un bun câștigat pentru totdeauna, ele trebuie cucerite zilnic. În afirmarea și apărarea lor se întâlnesc astăzi forțe dintre cele mai diferite, de la mari instituții internaționale precum Uniunea Europeană, până la ONG-uri și cetățeni – cum vedem, dacă privim în jur, la manifestarea pe care o inaugurăm astăzi”, a afirmat și jurnalistul Corneliu Vlad.

Salutând inițiativa organizatorilor, președintele general al Federation of Cartoonists Organisations (FECO), Peter Nieuwendijk, a subliniat importanța valorilor care au stat la baza formării Uniunii Europene. „Cu cât devine mai mare UE, cu atât este mai important  pentru oamenii care trăiesc aici să-și dea seama că Uniunea a fost construită pe valori comune, care au ajutat la răspândirea democrației, stabilității și securității aproape pe tot continentul”, a conchis Peter Nieuwendijk.

Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene” este deschis publicului până pe data de 26 mai 2019.

Proiect realizat sub egida Rețelei Europene a Institutelor Culturale Naționale (EUNIC România), în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultura și Federation of Cartoonists Organisations (FECO).

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Rador, Tanănana, HYPTV, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com.

Serviciul Relații Publice, Muzeul Național Cotroceni