Agenda parlamentară din această săptămână

Senatul dezbate în calitate de primă cameră sesizată proiectul de lege potrivit căruia depozitele în aur constituite de Banca Naţională în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur a ţării. Documentul a fost iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de către liderul de grup al social-democraţilor din Senat, Şerban Nicolae. Acesta consideră că România îşi poate permite în prezent să-şi ţină rezerva de aur acasă, pentru că are o creştere economică sustenabilă şi o inflaţie sub control. La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, susţine că demersul PSD este unul strict politic şi că iniţiatorii proiectului încearcă, de fapt, să reabiliteze imaginea partidului.
Alina Stănuţă cu detalii despre agenda parlamentară din această săptămână.
Reporter: Mâine, 2 aprilie, Comisia juridică a Senatului este așteptată să înainteze un raport la cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. DNA îl acuză că în perioada 2007 – 2008, când era premier, ar fi luat mită 800.000 de dolari de la o companie austriacă.
Pe ordinea de zi a Senatului și a Camerei Deputaților de săptămâna aceasta mai figurează două moțiuni simple inițiate de opoziție. La Senat, PNL și USR, au depus moțiunea simplă împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader, iar la Camera Deputaților astăzi va fi dezbătută moțiunea simplă depusă de PNL și PMP la adresa ministrului transporturilor, Răzvan Cuc. Semnatarii documentului îl critică pe acesta pentru modul în care a gestionat companiile de transport aerian și feroviar. L Lucian Bode, deputatul PN: Într-o lună de mandat două domenii strategice pentru economia României se află într-o criză fără precedent din cauza unor decizii iresponsabile în ceea ce privește managementul acestor sectoare. În cele câteva săptămâni de mandat domnul ministru Răzvan Curcă a girat o serie de modificări legislative care aruncă în derivă transportul public de persoane din România.
Reporter: Pe de altă parte, în parlament ar putea intra în săptămâna aceasta pe traseul legislativ documentul care modifică Ordonanța de Urgență 114, adoptat vineri de guvern și care schimbă modul de calcul al indicelui robor. Totodată executivul a menținut plafonarea prețului la gaze și energie electrică doar pentru consumatorii casnici. Președintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că noua forma a Ordonanței 114 este în beneficiul cetățenilor.
Călin Popescu-Tăriceanu: Ministrul energiei, domnul Anton, a fost cel care de la început de când a fost emisă ordonanţa a făcut o observaţie în legătură cu taxa de 2% pe cifra de afaceri, care ar afecta în mod negativ companiile care lucrează în domeniul cărbunelui. Această taxă a fost anulată. De asemenea, s-a renunţat la plafonarea preţului gazelor pentru consumatorii industriali.
Reporter: Pe de altă parte, Senatul şi Camera Deputaţilor au programată mâine o şedinţă solemnă în cadrul căreia se vor marca 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 aprilie)