Israelul şi Brazilia sunt la începutul unei noi ere a cooperării bilaterale

Israelul şi Brazilia sunt la începutul unei noi ere a cooperării bilaterale, a declarat premierul Benjamin Netanyahu în conferinţa de presă comună cu preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro. La Ierusalim, au fost semate, astăzi, acorduri de cooperare în domeniile apărării, securităţii, tehnologiei, luptei împotriva crimei organizate şi combaterii terorismului.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Premierul Benjamin Netanyahu și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, au avut o primă reuniune de lucru restrânsă și apoi, într-un cadru extins, cu miniștri ai celor două țări la biroul din Ierusalim al premierului. Netanyahu a declarat că, după ani de ezitări, cele două țări au decis deschiderea unei ere a cooperării în toate domeniile. În timpul ceremoniei de semnare a acordurilor bilaterale, Bolsonaro a declarat că sunt multe lucruri care leagă cele două țări și a evocat cultura iudeo-creştină. Israelul este un bun exemplu pentru guvernul brazilian, a mai spus Bolsonaro.

După-amiază, miniștrii de externe ai celor două țări au discutat despre deschiderea unui birou diplomatic al Braziliei la Ierusalim, gestul fiind considerat un semnal pozitiv. Israelul și Brazilia împărtășesc valori comune și va fi întărită cooperarea dintre cele două țări, a declarat ministrul interimar al afacerilor externe, Israel Katz. Cele două țări vor coopera în materie de apărare, securitate, lupta împotriva terorismului și a crimei organizate.

De asemenea, se va acorda asistență în situații de urgență. Ierusalimul a cerut Braziliei să sprijine măsurile economice și politice pentru a mări presiunea asupra Teheranului ca să pună capăt programului nuclear și susținerii terorismului internațional./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 martie